Sport

NHL: Újra itt a jégkorszak

Felkészültek? 2014. október 8. és 2015. április 11. között nem kevesebb, mint 1230 mérkőzés vár ránk az amerikai profi jégkorong-bajnokság, egyszerűbb nevén az NHL alapszakaszában. És a lényeg csak utána jön: a rájátszás!

A hősidőkre jellemző volt, hogy dinasztiák alakultak ki és több egymást követő szezonban is bajnok lett ugyanaz a csapat, ám napjaink NHL-jében ez már ritkaság számba megy. Olyannyira, hogy a Detroit Red Wings 1997/98-as duplája óta egyik franchise sem tudta megvédeni a bajnoki címét, és ha hinni lehet az erőviszonyoknak, akkor szinte borítékolható, hogy a Los Angeles Kingsnek sem fog összejönni ez a bravúr.

De újra nyugati Stanley Kupa-győztes lehet.


Patrick Kane-t nem könnyű megállítani, ha megindul
Fotók: Europress Fotóügynökség

Nyugat

Reálisan nézve a dolgokat a nyugati konferencia egy ideje erősebbnek tűnik a keletinél: előbbi a legutóbbi kilenc szezonban 6-3-ra vezet a begyűjtött Stanley Kupák számában és most is kiemelkedik a mezőnyből három nyugati csapat. Ezek a továbbra is a legnagyobb esélyesnek tartott, a Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith trióra épülő Chicago Blackhawks, a címvédő Los Angeles Kings (Jonathan Quickkel és Anze Kopitarral a sorok közt) és a St. Louis Blues.

Előbbi kettő nem akkora meglepetés, a legutóbbi öt kiírásból kétszer-kétszer ők ünnepelhettek a legvégén, ugyanakkor a Blues hallatán többeknek is magasba szaladhat a szemöldökük. A St. Louis is egy ideje már a liga egyik legjobban csengő keretével bír, ám a rájátszásban eddig mindig lebőgtek. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a legutóbbi három alkalommal a Chicago vagy a Kings ütötte el őket a a továbbjutástól.


A Boston Bruins játékosai nem válogatnak az eszközökben

Kelet

Keleten nem ennyire egyértelmű a helyzet, első blikkre a Boston Bruins tűnik a legerősebbnek, melynek Tuukka Rask személyében a liga egyik legjobb és legmegbízhatóbb kapusa áll rendelkezésére, a védelemben pedig megtaláljuk a 37 éves óriást, Zdeno Charát. Azonban a fizetési sapka miatt Jarome Iginláról és Johhny Boychukról le kellett mondaniuk.

Épp emiatt ezúttal több keresnivalója lehet a többieknek és kihívó is akad szép számmal: a tavalyi súlyos sérülését maga mögött hagyó Steven Stamkos vezette Tampa Bay Lightning, a Montréal Canadiens, vagy épp az előző szezon nagydöntőse, a New York Rangers. És sok gondot okozhat még a Detroit Red Wings is, amely ugyan nem mostanság éli legszebb napjait, de a legutóbbi 23 (!) rájátszásban ott volt.


Justin Williamséktől kell elvenni a Stanley Kupát

Szabályváltozások

Amint azt már megszokhattuk az amerikai major sportok esetében, minden évben csiszolnak kicsit a szabályokon, most sem volt ez másképp. A lényegesebb dolgok a hosszabbítást és a rávezetéseket illeti.

– A hosszabbítások kapcsán bevezetik a rendes játékidő utáni jégfelújítást annak reményében, hogy ennek is köszönhetően, na meg a nagyobb támadóharmadok és a kevesebb játékos miatt a ráadásban majd több gól fog esni.

– A büntetőlövéseknél mostantól kezdve nem kell előre leadni egy névsort, az edzők közvetlenül a rávezetés előtt nevezhetik meg az ítéletvégrehajtót. A mostani szezontól kezdve érvénytelennek ítélik az egyik leglátványosabb figurát, az ún. spin-o-ramát, amikor a játékos 360 fokban megpördül a saját tengelye körül a lövés előtt/közben.

Spin-o-rama – A kapusoknak rémálom, de látványos:

A pálya egyik legérthetetlenebb területét, a kapu mögötti trapézt kiszélesítik, ez pedig jó hír a botot jól kezelő kapusoknak.

Fontos dátumok

Október 8-át már említettük, mégiscsak akkor rajtol a szezon. Azt azonban egészen eddig eltitkoltuk, hogy egy igazi ínyencfalat lesz a nyitómeccs: két kanadai rivális, a Toronto Maple Leafs és a Montréal Canadiens feszül egymásnak (magyar idő szerint csütörtök hajnali 1-től). Arra is fel kell készülni, hogy szerdáról csütörtökre virradóan nem biztos, hogy sokat alszunk majd, mert az első játéknap többi mérkőzése sem lesz piskóta: a Boston Bruins a Philadelphia Flyerst (figyelem, csontzene várható!), a Calgary Flames a Vancouver Canucksot, a Los Angeles Kings pedig a San José Sharksot fogadja.

Újév első napján ismét Winter Classic lesz, ezúttal Washingtonban és a Chicago vendégeskedik majd a fővárosban.

Január 25-én rendezik majd a szezonfelező gálát, az All-Start. 2015-ben az ohiói Columbus Blue Jackets csarnokában, a Nationwide Arénába látogat el a 60. alkalommal megrendezésre kerülő esemény.

Április 11-én egyenesedik ki majd az összes kérdőjel, akkor rendezik ugyanis az alapszakasz utolsó játéknapját.

A csapatok

Keleti konferencia:

Atlanti divízió: Boston Bruins, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Montréal Canadiens, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs

Metropolitan divízió: Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals

Nyugati konferencia:

Central divízió: Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche, Dallas Stars, Minnesota Wild, Nashville Predators, St. Louis Blues, Winnipeg Jets

Pacific divízió: Anaheim Ducks, Arizona Coyotes (a Phoenix új neve), Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, San José Sharks, Vancouver Canucks

Keleten 16, míg nyugaton 14 csapat van.

Egy videó ráhangolódás gyanánt:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik