Sport

13+1 tény a bivalyerős pólóbajnokságról

Tizennégy csapat, az összes magyar válogatott idehaza, légiósok Japántól Brazíliáig, a "világ legerősebb bajnoksága" bélyeg felelőssége. Indul a férfivízilabda-bajnokság.



Ezt leshetjük majd – nagyon jó szezon elé nézünk

Fotó: Sport24 

1. Minden magyar válogatott játékos ebben a bajnokságban szerepel ebben az évben, igaz ez a nyáron az ifi világbajnoki címet és a junior Európa-bajnoki címet szerzőkre is.

2. Egy csapatban játszik a magyar válogatott első és második számú kapusa, Nagy Viktor és Decker Attila.

3. Tizenegy testvérpár játszik a bajnokságban: Varga Dániel és Varga Dénes egy csapatban, Szolnokon, Decker Ádám az OSC-ben, Decker Attila Szolnokon. A Steinmetz-doktorok közül Ádám a Vasasban, Barnabás a Honvédban pólózik, még mindig. Manhercz Krisztián és Manhercz Ádám a Vasasból Szegedre igazolt. Ugyancsak egy csapatban játszik az OSC-ben Szentesi Máté és Szentesi Ádám, őket is nevezte a megerősödött csapat a szezonra, mint ahogyan a KSI-ben Kardos Gergelyt és Kardos Alexandert – nekik édesapjuk, István is nevezve van, ha esetleg ismét bajba kerülne kapusposzton az együttes.

Szintén a sportiskolásoknál pólózik dr. Hangody György és dr. Hangody László. Marnitz Gergő a Fradiban, Marnitz Márk a KSI-ben bizonyíthat, ők is tesók. Csacsovszky Alex Pécsen, míg ifivilágbajnok testvére, Erik a Honvédban játszik. Jansik Dávid a Szolnokban, Jansik Szilárd a Ferencvárosban játszik, mindketten válogatott bő kerettagok. A Szegedről a BVSC-be igazoló Török Béla Szegeden hagyta öcsét, Andrást, mindketten játszanak majd bajnokit.

4. Tavaly egy, idén már két japán légiósa lesz az ob I.-nek. Koji Takei az előző szezonban alapembere volt a Honvédnak, gólerős játékkal kedvenc lett a Kőér utcában, most Yusuke Shumizu személyében újabb japán vízilabdázó érkezett a Honvédba. Mindketten ezüstérmesek lettek az Ázsia Játékokon a minap a nemzeti együttesükkel.

5. Három háromszoros olimpiai bajnok van ott a mezőnyben: Szécsi Zoltán (Kaposvár), Biros Péter (Eger) és dr. Kiss Gergely (Honvéd). Tavaly még dr. Molnár Tamás is aktívan játszott, de a nyáron befejezte pályafutását.

Kiss Gergely még mindig nyomja
Fotó: MTI

6. A bajnokság legfőbb esélyesének kikiáltott Szolnoki Dózsa-Közgépben három szerb Európa-bajnok is játszik majd, ahogyan tavaly is: Milan Aleksic, Zivko Gocic és Stefan Mitrovic. Érdekes, hogy a bajnoki címvédő Eger a szokásosnál aktívabban nyúlt a légiósokhoz: érkezett a szerb válogatott kapus, Branislav Mitrovic, a szintén szerb Milos Cuk, Boris Vapenski és a montenegrói Uros Cuckovic.

7. Idén is lesz tengerentúli légiós a bajnokságban: a kanadai Kevin Graham Egerből az OSC-hez igazolt, Oliver Vikalo Kaposvárra, a szintén kanadai válogatott Dusan Aleksic a Debrecen kapuját védi majd. A Fradiban három ausztrálból kettő maradt (Tyler Martin Marseille-be igazolt): Joel Swift és Aidan Roach. Az OSC-ben az új-zélandi Joseph Kayes pólózik majd, és itt játszhat a bajnokság második felében a brazil Delgado is. A Vasas nevezte az amerikaiak klasszisát, Tony Azevedót a szezonra, de leigazolása az álomkategóriába tartozik.

8. Az Újpest megszűnése után a lila-fehér hagyományokat továbbvivő UVSE-Hunguest Hotels a bajnokság újonca. A csapatban több rutinos játékos is pólózik majd, többek között a meccsszámokat tekintve az örökranglista második helyén álló Tiba Péter is, ő 565 bajnokinál tart.

9. A bajnokság résztvevőinek fele budapesti csapat.



Gerendás György a Fradinál dolgozik

Fotó: MTI 

10. Három csapat vezetőedzői posztját tölti be olimpiai bajnok (Varga Zsolt-Ferencváros, Märcz Tamás-BVSC, Varga Tamás-Debrecen)

11. Az első csúcsrangadót október 22-én rendezik, akkor a bajnoki címvédő ZF-Eger és a trónkövetelő Szolnoki Dózsa-Közgép találkozik majd Egerben.

12. Három kulcsember, akik a háttérben tevékenykednek: dr. Molnár Tamás a szegediek ügyvezető igazgatója, Kovács István a Szolnok szakmai igazgatója, Gerendás György pedig szintén szakmai igazgató a Fradinál, igaz, ő a meccseken is tevékeny szerepet vállal majd.

13. A bajnokságnak új névadója van, az E.ON Hungária Zrt.

13+1. A bajnokságról a Digi Sport közvetít majd, azonban az is elképzelhető, hogy idővel a Sportklub is így tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik