Sport

Bővül a Sportcsillagok Gálája

A Magyar Olimpiai Bizottság is odaállt a Sportújságírók Szövetsége által rendezett esemény mellé. Most először ráadásul a nem olimpiai sportágakat is a színpadon köszöntik. Rájuk mindenki szavazhat.

„A Sportcsillagok Gálája az évek során olyan rangot ütött meg, amely méltó a magyar sporttársadalom tiszteletére. A Magyar Olimpiai Bizottság úgy gondolta, aktívabban szeretne csatlakozni a rendezvényhez” – mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy dr. Leyrer Richárd, a MOB nem olimpiai sportágakért felelős alelnöke vetette fel, hogy a bizottság szervezetten is támogassa a gálát, no meg ezeknek a sportágaknak a megjelenését. Borkai szerint meg is érdemlik a kitüntetett figyelmet ők is.

„Nagy megtiszteltetés volt számunkra, amikor a MOB 2012-ben befogadta a nem olimpiai sportágak közösségét saját ernyője alá. Minden nap tanulunk, próbálunk előrejutni és fejlődni. Ha nem tudunk átlépni az ismertség falán, esélyünk sincs, hogy életben maradjunk, szponzorokat szerezzünk. Pedig 70 000 igazolt sportolóról, 3576 egyesületről van szó, amely nagyjából félmillió embert érint közvetve, ha mondjuk, a sportolók családját, közösségét is nézzük” – ezt Leyrer Richárd mondta el a gála apropóján.


Hosszú Katinka és Shane Tusup, két tavalyi győztes
Fotó: MTI 

A Sportcsillagok Gáláján azokat a sportolókat köszöntik (ö kategóriában), akiket a hazai sportújságírók szavazatai alapján az év legjobbjának jelöltek. Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke fontos dologra világított rá, nevezetesen arra, hogy eddig is lehetett szavazni nem olimpiai sportág vagy versenyszám legjobbjaira, így nyert például 2007-ben a férfi egyéni kategóriában Talmácsi Gábor.

„Köszönjük a MOB-nak, hogy mellénk áll, ez a munkánk elismerése, büszkék vagyunk rá. Kétségtelen, hogy az olimpiai sportágak szinte behozhatatlan előnnyel indulnak a szavazáson, hiszen őket övezi a legnagyobb figyelem. Voltak már terveink korábban is a nem olimpiai sportágak reprezentálására, most sikerült megtalálni a helyét ennek a közösségnek, amely nagyon megérdemli a tiszteletet” – így a szervezet vezetője.

Szabó Bence, a MOB főtitkára megjegyezte: ugyan szubjektív döntés születik minden évben, nagyon fontos értékmérő ez a sportolóknak, szeretik, várják a döntést.

A döntés december 18-án válik világossá, akkor lesz a gála, amelyet az MTVA közvetít a Syma-csarnokból.

S ami a legfontosabb: a nem olimpiai sportágak képviselőire (példaként elhangzott a tízszeres világbajnok Majthényi-Domokos vitorlázó kettős vagy a 14-szeres világbajnokká lett Csay Renáta maratoni kajakos neve) interneten bárki szavazhat keddtől, a sportolanemzet.hu címen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik