Sport

Vuelta: Contador harmadszor!

A spanyol Alberto Contador harmadszor nyerte meg a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyt, melynek vasárnapi zárószakaszán az olasz Adriano Malori győzött.

Az utolsó időfutamon, a Santiago de Compostela belvárosában kijelölt 9.7km-es pályán már nem változott az összetett élén az állás. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) 1 perc 10 másodpercet megőrzött az előnyéből Chris Froome (Sky) előtt és ezzel pályafutása során harmadik alkalommal nyerte meg hazája legnagyobb körversenyét. Az időfutamon a leggyorsabb időt Adriano Malori (Movistar) teljesítette – írja a velo.hu.

Az időjárás játszotta részben a főszerepet a Vuelta utolsó napján. Miután Malori megfutotta a szakaszgyőzelemhez szükséges 11 perc 12 másodperces időt, leszakadt az ég, így a mezőny utolsó harmadának a csúszós városi pályán nem volt esélye akárcsak megközelíteni a legjobb időket. A Movistar olasz időfutam specialistája 8 másodperccel bizonyult jobbnak Jesse Sergent-nél (Trek), míg Rohan Dennis (Garmin Sharp) 9 másodperces hátrányban zárt a harmadik helyen.

Fotó: Europress fotóügynökség

Az esélyesek elsősorban a biztonságra helyezték a hangsúlyt. Az összetett dobogósai közül Alejandro Valverde (Movistar) szállította a legjobb időt, de arra nem volt esélye, hogy a második helyre előrébb lépjen. Végül 40 másodperc hátrányban zárt Froome mögött. A Sky kapitánya eközben 27 másodpercet hozott Contadoron. Ezzel a spanyol végül 1 perc 10 másodperces előnnyel végzett az élen.

Ami a különversenyeket illeti. A zöld trikót, azaz a pontversenyt a négy szakaszon is első helyen záró John Degenkolb (Garmin-Sharp) nyerte. A hegyi pontversenyben Luis Leon Sanchez (Caja Rural) zárt az első helyen, míg a kombinációs pontversenyt szintén Contador vitte el. A csapatversenyt a Katyusa nyerte.

Eredmények – Vuelta, 21. szakasz, Santiago de Compostela, 9,7 km, egyéni időfutam:

1. Adriano Malori (olasz, Movistar) 11:12 perc
2. Jesse Sergent (új-zélandi, Trek) 8 mp hátrány
3. Rohan Dennis (ausztrál, BMC Racing) 9 mp h.
   
Az összetett végeredménye:
1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 81:25:05 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) 1:10 perc hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:50 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik