Sport

Rekordok és kenyai győzelmek a félmaratonon

A rendező Budapest Sportiroda újra rekordlétszámot könyvelhetett el, ez esetben a budapesti 29. Wizz Air Budapest Félmaraton után.



A képre kattintva galéria nyílik!

A versenyre nevezők száma 13 500-ra növekedett, szemben a tavalyi 12 850-nel. Egyéniben soha ennyi futó nem indult, 9250 nevezést regisztráltak! A duóban és trióban futók száma is rekord, 1400 csapat adta le a nevezést. Magyarország minden megyéjéből jöttek a futók, összesen 775 településről.

A külföldiek körében is komoly volt az érdeklődés, 70 országból kétezren érkeztek hozzánk (szintén rekord!), a legtöbben Nagy-Britanniából, Olaszországból és Szlovákiából. 569 futó indult, hogy életük első félmaratonját teljesítsék. A verseny legidősebbje a 81 éves Kenyér Imre, aki egyéniben futotta le a félmaratont.

A győzelmet a kenyai Maiyo Kimaijo Hillary szerezte meg 1:05:04 másodperces idővel:

“Szép városban, egy jól szervezett versenyen vehettem részt. Boldog vagyok, hogy Budapesten megszereztem a győzelmet, szeretnék a jövőben visszatérni és megvédeni a címemet. A teljesítményemmel elégedett vagyok, egyenletesen futottam le a 21 kilométeres távot, a 13. kilométertől csak a hátamat láthatta mindenki.”

A verseny egyben magyar bajnokság is volt, az aranyérmet Kovács Tamás (VEDAC) vihette haza. Ezzel ő az első, akinek sikerült megvédenie címét ezen a versenyen.

A hölgyeknél sem sikerült a kenyai futónőt megelőzni, Nzisa Wambua Nancy 1:15:13 másodperces idővel szakította át a célszalagot. A címvédő Papp Krisztina nem indult az országos bajnokságon, az új győztes Erdélyi Zsófia, aki a tavalyi második helyét cserélte a magyarországi elsőségre.

Nzisa Wambua, Nancy: “Nagyon elégedett vagyok a szervezéssel, a pályavezetéssel és az idő is ideális volt a félmaratonra. Elégedett vagyok a mai futásommal, az ellenfelek is jó hatással voltak rám, ki tudtam hozni magamból, amit ma szerettem volna. Örülök a győzelemnek, Budapest szép város!”

A versenyt követő Ligetkörön is kilencszázan indultak, az először meghirdetett babakocis baba-mamafutáson 64-en indultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik