Sport

Fehérvár: Indul a buli

Pénteken rajtol el az osztrák bázisú jégkorong-bajnokság, az EBEL alapszakasza - a magyar Fehérvár AV19-cel.

A székesfehérvári hokiszurkolók már megszokhatták, hogy csak a nevében holtszezon a nyár, a csapat háza táján az idény rajtja előtt is pörögnek az események. Nem volt ez másképp idén sem – sajnos, tesszük hozzá mi. Nézzük, mik is történtek a Fehérvár AV19-cel:


Az ifj. Ocskay Gábor Emléktorna volt a csapat főpróbája
Fotó: albavolanhockey.hu

– Kezdés gyanánt távozott a vezetőedző Marty Raymond, aki az anyagiakon különbözött össze a vezetőséggel – az előző szezonért járó bónuszok késése miatt bontotta fel a szerződését. Az ő helyét az addigi a másodedző Rob Pallin vette át és egy hasonló húzás már bejött Fehérváron: a focicsapat, a Videoton egyelőre szárnyal a bajnokságban a korábbi pályaedző, Joan Carrillo Milan irányításával. Pallin munkáját a nagy tekintéllyel bíró Sille Tamás segíti majd.

– A csapat elsőszámú kapusa, a válogatott Hetényi Zoltán karrierje kis híján derékba tört vírusos agyvelőgyulladás miatt. Szerencsére Hetényi már túl van a nehezén, ám a visszatéréséig még rengeteget kell dolgoznia. A klubnak így igazolnia kellett és az amerikai Josh Robinsonra esett a választás, ő egyelőre november 10-ig írt alá Fehérváron. (Hetényi betegsége kapcsán a magyar hokibarátok összefogtak és Veled vagyunk, Zoli! néven kampányba kezdtek a közösségi médiában. Erről itt olvashat bővebben.)

– Öt esztendő után már nem névadószponzor a Sapa Profiles Kft. – de támogatóként maradni fog a cég. A bajnokságnak így Fehérvár AV19 néven vég neki az együttes.

– Varga Arnold motorbalesetet szenvedett, eltört a kulcscsontja, így hosszú heteket fog kihagyni.

– Több meghatározó játékos is távozott: a nem mindig maximális erőbedobással játszó, de így is a csapat egyik legjobbjának számító Ric Jackman; az előző idény legtöbb pontot szerző magyar játékosa, Mihály Árpád; a válogatott hálóőr, Bálizs Bence és a gólszerzésben, valamint az előkészítésben is jeleskedő Colton Yellow Horn is máshol folytatja. Mihályt és Bálizst sűrűn láthatjuk majd, előbb Brassóba, utóbbi Miskolcra igazolt.

– Két olyan játékos is akad, akik nem sokkal azután, hogy megérkeztek, már el is mentek: a kanadai Matt Registernek az aláírása után tengerentúli ajánlata akadt, a 28 esztendős, NHL-tapasztalattal bíró Ray Maciast pedig sérülés miatt nem szerződteti a Fehérvár. Az amerikai bekk hazájában folytatja a felépülést.

– Voltak érkezők is, hazatért például a válogatott Bartalis István és Kóger Dániel is. Légiósokat is igazolt a Fehérvár: a svéd Johan Ejdepalm és az amerikai Kevin Wehrs védők, Brandon Marino és Jeff LoVecchio pedig mindketten amerikaiak és csatárok. A kapus Josh Robinsonról már ejtettünk szót.


Hetényi Zoltánnak hosszú nyara volt
Fotó: MTI

A fentiek alapján is látszik, hogy nem unatkoztak a székesfehérváriak, ám nincs idő a történteken rágódni, mivel pénteken elrajtol az osztrák bázisú bajnokság, az EBEL alapszakasza. A keretek erősségét nézve három csapat emelkedik ki a mezőnyből: a címvédő Bozen, a tavalyi döntős Red Bull Salzburg és a Vienna Capitals, szóval könnyen elképzelhető hogy közülük kerül majd ki a bajnok.

Ami a fehérvári esélyeket illeti, a mieink a rájátszásba jutást tűzhetik ki reális célnak, azonban nem lesz könnyű dolguk, a személyi változások miatt ugyanis igazából még nincsenek is kialakulva a sorok. Azaz sok munka vár még Rob Pallinra és talán minden eddiginél is nagyobb szerep hárulhat a kapusokra. A bajnokság elején mindenképp.

A hosszú és rögös út első állomása a pénteki, Villach elleni hazai szezonnyitó. Az osztrák csapatot a nyáron ugyan elhagyta a gólfelelős Derek Ryan, a klub több EBEL-riválistól is igazolt, azaz, ha gyengült is, nem nagyon.

„Úgy érzem, a szurkolók egy olyan csapatot látnak majd, amelyik az előző idényhez képest sokat fejlődött. Ez azonban nem elég, mert ugyanígy fejlődtek az ellenfelek is. A legfontosabb az lesz, hogy 100%-osan bele kell állnunk a versenybe, keményen kell dolgoznunk, harcolnunk az első pillanattól az utolsóig minden meccsen” – mondta a pénteki mérkőzés és a szezon felvezetéseként Rob Pallin a jegkorongblog.hu-nak.

A magyar együttes számára az ifj. Ocskay Gábor Emléktorna volt a főpróba, ahol a mumusnak számító Olimpija Ljubljana legyőzte a fehérváriakat a döntőben. A szlovéneknek szeptember 21-én, vasárnap, a Raktár utcában vághat vissza a Fehérvár AV19.

Nem kell tehát tovább várni, pénteken indul a buli. Reméljük, minél tovább tart.

Videó – Hangoljunk egy olyan nótával a szezonra, amely a bemelegítésnél szokott menni Székesfehérváron:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik