Sport

Ortega a BL-győzelemmel befogná spanyol kollégáját

Eddig csak Talant Dushebaevnek sikerült játékosként és edzőként is férfi kézilabda Bajnokok Ligáját nyernie, ha viszont az MKB-MVM Veszprém jövő májusban a csúcsra érne, Carlos Ortega is elmondhatná ezt magáról.

Az európai szövetség által a BL-selejtezők múlt hétvégi lezárását követően közzétett statisztikai adatokból derül ki az is, hogy edzőként csak az izlandi Alfred Gislason tudott két klubbal is diadalmaskodni: 2002-ben a Magdeburggal (éppen a Veszprémet legyőzve), míg 2010-ben és 2012-ben a THW Kiellel.
    
A kirgiz származású spanyol Dushebaev játékosként a Santanderrel, trénerként a Ciudad Reallal győzött. A jelenlegi 24 edző között rajta kívül csak a veszprémi Ortega nyert játékosként BL-t, igaz, hatszor, a Barcelonával.


 Fotó: Europress Fotóügynökség

Az aktív játékosok között a fehérorosz Sziarhej Rutenka (Barcelona) öt BL-győzelemmel a legeredményesebb, míg a francia Thierry Omeyer (PSG) a második a ranglistán négy elsőséggel. Az abszolút rekorder az ukránból spanyollá lett Andrej Xepkin, aki hétszer győzött a legrangosabb kupasorozatban, hatszor a Barcelonával, egyszer a Kiellel.
    
A klubok rangsorát hét BL-diadallal a Barcelona vezeti, a spanyol gárdák pedig összesen 13-szor nyertek. 
    
A 24-es főtáblára 15 nemzet ad csapatokat: a németek és a franciák három-három, a magyarok (Veszprém és MOL-Pick Szeged), a spanyolok, a dánok, a macedónok és a lengyelek két-két klubbal képviseltetik magukat. Az előző évadból 17 együttes ismét résztvevő. A Besiktas abszolút újonc, mi több, török induló sem volt eddig.
    
A májusi, kölni Final Four mindegyik résztvevője – a címvédő Flensburg, a finalista Kiel, a harmadik Barcelona, valamint a Veszprém – tagja a mezőnynek. A korábbi győztesek közül a Flensburg, a Kiel és a Barcelona mellett a Celje és a Montpellier elmondhatja ezt magáról.
    
Hét korábbi gólkirály lép pályára a 2014/15-ös kiírásban, közöttük ott van a veszprémi Momir Ilic is. A szerb átlövő az előző szezonban 103 góllal bizonyult a legeredményesebbnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik