Sport

A címvédő skalpjára hajtanak Manningék

Péntek hajnalban elrajtol az amerikaifutball-liga (NFL) 2014-es idénye. A címvédő Seattle jó eséllyel pályázik az újabb bajnoki címre.

A három nagy amerikai liga – NBA, NHL, NFL – közül az amerikafocisok kezdik meg először az új pontvadászatot. A Sport24 szerint nem lesz nagy változás az előző kiíráshoz képest, hiszen lehet, hogy bizonyos csapatok szárnyalnak majd, mások mélyrepülésbe kezdenek, ám nem lennénk meglepve, ha a legjobb négyben – és talán majd a fináléban – ismét látnánk a Denver Broncos és a Seattle Seahawks csapatát.

Ezt a forgatókönyvet egyedül az egyik legfontosabb szabálymódosítás írhatja csak felül, hiszen az NFL, pontosabban a játékvezetők ezentúl jobban figyelnek az apróbb szabálytalanságokra, ez pedig egyértelműen a Seahawks brutális védelmét sújthatja leginkább.

Még úgy is kilóg a többi defense közül ez az alakzat, hogy Chris Clemons és Red Bryant Jacksonville-be tette át a székhelyét, Brandon Browner pedig a Patriots sikereiért küzd majd a továbbiakban.

Russel Wilson irányításával és a Szörnyeteg, vagyis Marshawn Lynch futásaival viszont a csapat karakterisztikája megmaradt, miért ne jönnének a sikerek is.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Denveri oldalon Peyton Manning neve sok mindenre garanciát jelent, ám nem szabad elmennünk amellett, hogy egyik kedvenc célpontját, Wes Welkert négy meccsre eltiltották doppingvétség miatt, míg Eric Decker, aki tavaly a csapat húzóembere volt, eligazolt. Jött viszont a védelembe a DeMarcus Ware, Aquib Talib, T.J. Ward trió,vagyis ha nem is szereznek sok pontot a Vadlovak, megszórni sem fogják őket a következő hónapokban.

A két együttesnek több kihívója is akad, ám mi hármat emelnénk ki közülük: legyőzésükre talán csak a New England Patriots, a Green Bay Packers és a New Orleans Saints lehet esélyes.

Tom Brady az előző szezonban B-csapatot kapott maga mellé, ám ebből is kihozta a maximumot, idén viszont tényleg betömték a lyukakat, és mint tudjuk, a gyűrűt a védelmek nyerik, épp ezért vették meg Bostonba Darrelle Revist, a liga egyik, ha nem a legjobb védőjét.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A Green Bay a draftról próbált meg építkezni, a free agencyről pedig behúzták Julius Pepperst, ám a Sajtfejűek esélyeiről péntek hajnalban rögtön meg is bizonyosodhatunk, hiszen Seattle-Greeny Bay rangadóval indul a szezon, magyar idő szerint hajnal 2:30 órakor.

A Szentek a holtszezonban több játékosukat is elveszítették, ám minőségileg nem történt komoly visszaesés, főleg úgy, hogy kiváló képességű fiatalokat igazoltak, vagyis évekre előre bebetonozhatják az eredményes játékot New Orleansban.

Ami pedig a mélyrepülést illeti, a korábban meghatározó csapatok közül a Pittsburgh, a Houston és a Washington szurkolói is csak tisztességes helytállásban reménykedhetnek, mivel a Steelersnél a pocsék tavalyi idény után az újjáépítés szakasza zajlik, a Texansnak nincs stabil kezdőirányítója, és QB-gondokkal küzd a Redskins is, mivel Robert Griffin III egyelőre bőven alulteljesít a saját szintjéhez képest.

Van viszont egy klub, melyre érdemes lehet figyelni, elsősorban az irányító miatt. Clevelandben Johnny Manziel, vagyis Johnny Football vihet színt a játékba, róla pedig érdemes tudni, hogy ha nem sül be hamar, és hozza az eredményeket, a liga arca is lehet, annak ellenére, hogy néha tenyérbemászó a stílusa.

Végül szót kell ejtenünk Michael Samről is, a liga egyetlen olyan játékosáról, aki nyíltan vállalta másságát még a draft előtt. A játékosbörzén a Rams csapott le rá, nem is teljesített rosszul az előszezonban, mégis megváltak tőle, így a Dallas gyakorlócsapatába került.

Nem hisszük, hogy valaki amiatt nagyobb médiafigyelmet kell, hogy kapjon, mert meleg, ám az amerikai sajtó épp ezért foglalkozik a pályafutásával nap mint nap, így a szezon során is biztos, hogy hallunk még felőle. Annak ellenére is, hogy Sam még egy tétmeccset sem játszott az NFL-ben, máris a második esélyét kapta meg, vagyis korántsem biztos, hogy megragad a liga körforgásában, az viszont az ő malmára hajthatja a vizet, hogy a Cowboys védelme korántsem olyan acélos, mint évekkel ezelőtt.

Az NFL 1. hetének párosításai:

2014. 09. 05.       2.30       Seattle Seahawks–Green Bay Packers   

2014. 09. 07.       19.00     Atlanta Falcons–New Orleans Saints     

2014. 09. 07.       19.00     Chicago Bears–Buffalo Bills        

2014. 09. 07.       19.00     Kansas City Chiefs–Tennessee Titans   

2014. 09. 07.       19.00     St. Louis Rams–Minnesota Vikings         

2014. 09. 07.       19.00     Miami Dolphins–New England Patriots       

2014. 09. 07.       19.00     New York Jets–Oakland Raiders             

2014. 09. 07.       19.00     Philadelphia Eagles–Jacksonville Jaguars            

2014. 09. 07.       19.00     Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns

2014. 09. 07.       19.00     Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals   

2014. 09. 07.       19.00     Houston Texans–Washington Redskins              

2014. 09. 07.       22.25     Dallas Cowboys–San Francisco 49ers      

2014. 09. 07.       22.25     Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers        

2014. 09. 08.       2.30       Denver Broncos–Indianapolis Colts          

2014. 09. 09.       1.10       Detroit Lions–New York Giants 

2014. 09. 09.       4.20       Arizona Cardinals–San Diego Chargers

Ajánlott videó

Olvasói sztorik