Sport

Vízilabda: válogatott klasszisok igazolnak haza

Nemcsak a férfi, hanem a női vízilabda-bajnokság is igen erőssé válik az új szezonra: minden, az előző szezonban Európában játszó légiósunk hazatér.

A női vízilabda-válogatott szeretne kijutni a riói olimpiára. Már miért is ne szeretne? – kérdezhetnénk. Igen ám, de pokolian nehéz lesz kijutni a 2016-os olimpiára a kvalifikációs rendszer miatt.

Éppen ezért (is) mondta azt Merész András szövetségi kapitány még tavasszal, hogy két-három hét edzéssel nemhogy az olimpiára, de a Világliga selejtezőire sem lehet normálisan felkészülni, jobb lenne, ha a válogatott alapemberei hazatérnének, hogy rendszeresen lehessen összetartásokat tartani.


Bujka Barbara is hazatér
Fotó: MTI 

Oké, csakhogy külföldön jóval többet keresnek, kerestek a magyar válogatott tagjai, egy olaszországi élvonalbeli lehetőséget egy lapon sem lehet említeni egy ob I.-es szerződéssel. Az elmúlt időszakban a sporttámogatási rendszer azonban úgy változott, hogy tisztességes fizetést tudnak biztosítani a klasszisoknak. Egyrészt a klubok, a klubok szponzorai, a sportösztöndíjak, valamint a tehetséggondozási programoknak köszönhetően. 

Ráadásul Merész András felhozta példának a következőt: ha a válogatott kijut az olimpiára, a játékok sajátos lebonyolítása és összetétele okán jó eséllyel az első négy hely valamelyikén végez, és az azért járó állami jutalom és az idehaza kapott fizetés összesen lényegében megegyezik a kétéves olaszországi fizetés összegével – így megérhet hazatérni.

S haza is térnek: szerdán vált hivatalossá Bujka Barbara, Takács Orsolya és Kisteleki Dóra hazatérése. Előbbi az Olympiakosz Pireuszt hagyja ott a Hungerit-Szentes bajnokcsapata kedvéért, Takács Orsolya (Boglisaco) és Kisteleki Dóra (Rapallo) pedig Olaszországból tér haza a BVSC-Zugló együttesébe.

Az UVSE-Central nagyot robbantott még a nyár elején, ugyanis Keszthelyi Rita (Catania), Szücs Gabriella (Sabadell) és Tóth Ildikó (Messina) személyében három klasszist is igazoltak. Ráadásul két további válogatott is érkezett: Gangl Edina (Egerből) és Csabai Dóra (Dunaújvárosból). 

Mindez azt jelenti, hogy minden légiósunk hazatért. Legalábbis Európából: az Egyesült Államokban tanuló Antal Dóra és Illés Anna marad Amerikában, Bolonyai Flóra decemberben tér haza, a Szentes kapusa lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik