Sport

Öttusa-vb: három magyar a női döntőben

A négyből három magyar - Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara - jutott be a nők hagyományos versenyének döntőjébe a varsói öttusa-világbajnokságon.

A szerdai selejtezőben a 82 tagú mezőny három csoportban küzdött, ezekből az első nyolc hely ért automatikusan finálét, s az így továbbjutó 24 versenyzőhöz további tizenkettő az eredménye, azaz pontszáma alapján csatlakozott.

A 2011-ben világbajnoki ezüstérmes Kovács – aki a júliusi, székesfehérvári Európa-bajnokság után mandulaműtéten esett át, emiatt csaknem három hetet kihagyott – magabiztos teljesítményt nyújtott vívásban: 18 győzelme mellé csak kilenc vereség csúszott be.

Ezzel negyedik lett ebben a számban, és mivel úszásban 2:08.24-gyel a harmadik legjobb időt érte el, a lövészetekkel kombinált futás előtt a második helyen állt az A csoportban, s már nem is nagyon kellett megerőltetnie magát a kombinált számban. Végül ötödikként lépett tovább.

 Fotó: MTI

Hasonlóan meggyőző versenyzéssel került a döntőbe Földházi Zsófia, aki betegség miatt címvédőként kihagyta az Eb-t. Ő vívásban valamivel gyengébb eredményt ért el, de így is pozitív, 14/12-es mérleggel zárt. Ez a teljesítmény tizedik helyet ért számára, ugyanakkor 2:07.61-gyel a leggyorsabb volt a medencében 200 méteren, így az utolsó erőpróbát ötödikként kezdhette. A lövészetes-futás végén pedig harmadikként ért a célba, ami szintén közvetlen finálét ért.

A harmadik csapattag, Alekszejev Tamara a C csoportba került, ahol 2:16.52 perces úszással egy 11. hellyel kezdett. Az ezt követő vívásban 13/13-mal a 14. helyen végzett, majd a kombinált szám végén 11. volt. Ez nem ért közvetlen továbbjutást, de pontszáma elég volt a folytatáshoz, ami azt jelenti, hogy teljes lesz a magyar csapat a szombati döntőben.

Az A csoportban – Kováccsal együtt – szerepelt az egyéni induló Réti Kamilla. Ő 10/17-es győzelem/vereség-mutatóval fejezte be a vívást, és 2:32.85-öt úszott, amivel csak két riválisát előzte meg a kombinált szám előtt. A 26. helyén ugyan tudott javítani a végén, a második legjobb eredményt érte el a lövészetes futásban, de összesítésben így is csak 21. lett, ezzel pedig kiesett.

Csütörtökön a férfiak hagyományos versenyének selejtezőjét rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik