Sport

A Fradi pólósai visszavágtak az Újpestnek

Egy gálameccsen tették ezt meg, remek környezetben és hangulatban. Az UVSE 1 Nap Vízilabda rendezvényének keretében újrajátszották az 1997-es LEN-kuap fináléját.

Akkor, tizenhét évvel ezelőtt Kásás Tamás volt a második számú európai kupasorozat döntőjének hőse, hiszen az újpestiek klasszisa a második találkozón (mindkettőt a Komjádi-uszodában rendezték felejthetetlen hangulatban) a hosszabbításban a messzi távolból vette be Pelle Balázs kapuját, azzal nyertek a lilák 12-11-re.

Most négy gólt lőtt Kása, a túloldalon Fodor Rajmund tett így. A két olimpiai bajnok mellett volt betaláltak a Steinmetz-testvérek és azok a játékosok is, akik a 90-es években meghatározói voltak a magyar vízilabdának. Azóta sem játszott egyébként két magyar klub európai kupadöntőt. 


Hesz Máté, Hajdú B. István és Fodor Rajmund készülődik
Fotó: Sport24/Dobos Sándor 

S hogy honnan az ötlet a szombati gálameccs megrendezésére? Nos, az UVSE (a klub az Újpest megszűnése után viszi tovább a lila hagyományokat, olyannyira, hogy ma ők a legnagyobb hazai utánpótlásbázis) hatodik alkalommal rendezte meg az Egy Nap Vízilabda rendezvényét. Ez az a program, amelynek során 24 órán keresztül folyamatosan pólóznak a klub fiataljai, és ezt a dzsemborit próbálják minden évben tovább színesíteni.

A gálameccsre majdnem mindenki eljött az egykori csapatokból, páran hiányoztak, nem volt ott a Hajós-uszoda 33-as medencéjében például a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely, ő éppen New Yorkban tart edzéseket, Katonás Gergely pedig a máltai bajnokságban játszik.

A két szakvezető, Godova Gábor a Fradi részéről (ő egyébként ma már az UVSE edzője) és Kovács István az újpesti oldalról minden játékosát bevetette a “derbin”.


A főszereplők
Fotó: Sport24/Dobos Sándor 

A meccset végül a Ferencváros nyerte, a főszereplők között ma ugyanakkor az életkorbeli különbség, mint 17 éve, s mivel akkor a fradisták fiatalabbak voltak, most könnyedén visszavághattak. A vége 14-9 a zöldeknek, a közönség (tele volt a medence környéke) szép meccset, baráti pólózást láthatott.

S megint kiderült, nemcsak az UVSE nagy család, hanem a magyar vízilabda szereplői is.

Egy véleménycsokor a főszereplők részéről:

Kovács István (az UTE Office and Home vezetőedzője):

„Nagyszerű volt találkozni egymással, sajnálom, hogy nem tudott itt lenni mindenki. Az eredmény másodlagos volt, mi nem tudtunk olyan csapatot kiállítani, ahol még aktív játékos is szerepelhetett volna. Jó volt a hangulat, köszönjük az UVSE-nek a szervezést, mint ahogyan az Egy Nap Vízilabda kezdeményezést is, mert ez az egész egy nagyon jó ügyet szolgál. Örülök annak is, hogy van, aki emlékeztet minket a régmúlt sikereire.”

Godova Gábor (az FTC-Vitalin vezetőedzője):

„Ez a mai gálameccs fantasztikus ünnepe a vízilabdának, hiszen ennyi kiváló játékost a vízben látni felemelő érzés, számomra mindenképpen, és remélem, a fiatalok számára is. A játékosok is élvezték, hogy a régi ellenfelekkel újra együtt játszhattak. 1997-ben fiatal csapat voltunk, most ez volt az erényünk, hiszen most is fiatalabbak vagyunk. A rendezvény hatodik alkalommal zajlik, mindig nagy népszerűséggel zárul. Ma csodálatos időnk volt, ami szerencsés helyzet, de a szerencse mindig ahhoz áll, aki tesz érte. Az UVSE sokat tesz érte. Mindenkinek csak köszönet jár, aki segített a rendezvény létrehozásában.”


Sokan voltak a gálameccsen
Fotó: Sport24/Dobos Sándor 

Székely Bulcsú (FTC-Vitalin):

„Szerintem, aki ezt a sportot űzi, vagy bármikor is űzte, nem tud úgy vízbe ugrani, hogy ne akarjon nyerni. Ami akkor az Újpestnek előnye volt, nevezetesen, hogy egy rutinosabb játékosállománya volt, az most a mi előnyünkre vált, hiszen most is fiatalabbak vagyunk, és talán ez számított. Óriási élmény volt ezekkel a srácokkal újra a vízben játszani, kérni a passzt, adni a labdát, összenézni, azt csinálni, amit régen. Kicsit lassabban ment, de az élmény felejthetetlen volt. Évek óta látogatom ezt a rendezvényt, a magyar vízilabdának szüksége van az ilyen eseményekre.”

Steinmetz Barnabás (FTC-Vitalin):

„Azt láttam, hogy mindkét csapat valamilyen szinten komolyan vette a mérkőzést. Az ütközött ki, és ez az eredményen is meglátszott, hogy tizenhét évvel ezelőtt a Ferencváros átlagéletkora jóval alacsonyabb volt, mint az Újpesté. Tizenhét év után ugyanez a helyzet, csak most nekünk kedvez a helyzet. Egyébként egyenrangú ellenfelek küzdöttek most is, nagyon jól éreztem magam.”

dr. Szabó Zoltán (UTE Office and Home):

„Óriási sikert tudok elkönyvelni: túléltem. Minden gálameccsen kiderül, hogy ez az a sportág, amit edzés nélkül nem lehet űzni. Azon túl, hogy hihetetlen jó volt együtt lenni a csapattársakkal és az ellenfélben lévő barátokkal, ezt nem hallgathatom el. Jó meccs volt, örültünk egymásnak, és azért tudunk még vízilabdázni. Persze, az is kiderült, kik azok, akik még ma is aktívan játszanak, és kik azok, akik partról követik a pólót. Minden ilyen meghívás remek alkalom a vízilabda népszerűsítéséhez.”

Eredmény – LEN-kupa, újrajátszott gálamérkőzés:

UTE Office and Home – FTC-Vitalin 9-14 (4-4, 1-3, 2-4, 2-3)
Gólszerzők: Kásás 4, Kéri 2, Binder, Nitsovits, Ambrus 1-1, illetve Fodor 4, Hesz, Nagy S., Matajsz, Steinmetz B. 2-2, dr. Steinmetz Á., Dodog 1-1

Lovas Péter, az UVSE elnöke így értékelte az idei rendezvényt:

„Talán más nem volt, mint az eddigi öt, de valahogy mindig egy kicsit jobb ez az egész, mint egy évvel korábban. Így volt ez most is. Mikor megalakult az UVSE, már akkor megjött az ötlet, hogy csináljunk valami olyan rendezvényt, ami eddig nem volt. S minden évben jöttek új ötletek, minden évben tanultunk az előző évből, és igyekeztünk valami olyan hozzátenni, ami izgalmassá és szebbé teszi ezt a rendezvényt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy azok a játékosok, akik a 97-es LEN-kupa döntőjét játszották, itt voltak, szinte kivétel nélkül. Akik Magyarországon tartózkodtak, mind eljöttek, elutaztak, hogy itt legyenek velünk. Végül nagyon emlékezetes produkciót nyújtottak. Függetlenül attól, hogy közülük a legtöbben már nem aktív játékosok, egy nagyon lelkes és nagyon szép játékkal rukkoltak elő. Feladtuk magunknak a leckét, megvan a feladat, hogy kitaláljuk, jövőre mit tudunk még ehhez hozzátenni, hogy még szebb és még jobb ünnepe legyen ez a vízilabdának. Ez a rendezvény ugyanis nem az UVSE, hanem a sportág ünnepe.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik