Sport

Példaképével döntőzött Tóth Krisztián

A Cseljabinszkban zajló cselgáncs-világbajnokságon ezüstérmes magyar sportoló pályafutása legnagyobb sikerét érte el.

Ahogyan arról már írtunk, szenzációs teljesítményt nyújtott Tóth Krisztián Cseljabinszkban. A KSI 20 esztendős, 90 kilogrammos versenyzője az elefántcsontparti Kinapeya Romeo Kone és a szerb Aleksandar Kukolj elleni ippongyőzelem után a negyeddöntőben a világelső grúz Varlam Lipartelianit, majd az elődöntőben a hazai közönség előtt szereplő Kirill Voproszovot verte meg.

A döntőben a görögök klasszisa, az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok görög Iliasz Iliadisz megkontrázott egy támadást, melyet Tóth indított és iponnal nyerte meg újabb aranyérmét.


Tóth Krisztián és Iliasz Iliadisz
Fotó: Europress Fotóügynökség 

„Nagy álmom teljesült azzal, hogy a példaképemmel tudtam világbajnoki döntőt vívni – mondta Tóth Krisztián a Kossuth Rádiónak. – Sajnos rutinosabb, erősebb, körülbelül tíz évvel többet dzsúdózott, mint én. Belementem egy kétséges helyzetbe, úgy gondoltam, hogy meg tudom oldani, de sajnos nem sikerült.”

“Nem túloznék akkor, ha azt mondanám, hogy a határaimat feszegettem ezzel a teljesítménnyel. Sikerült legyőznöm a világranglistavezetőt, és egy olyan orosz úriembert is, aki a legjobb tízben van a rangsorban” – mondta Tóth Krisztián, hozzátéve, hogy reggel még nem érezte magát csúcsformában, ugyanakkor a versenyen már szinte minden sikerült neki.

Tóth – aki egy “hajvágásában” fogadott edzőjével, Pánczél Gáborral – azt mondta, súlycsoportjában kifejezetten fiatalnak számít, és “kíváncsian” várja a folytatást.

Tóth Krisztián pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, kétszeres U23-as Európa-bajnok, idén a felnőtt Eb-n harmadik volt. A magyar dzsúdósport hatodik világbajnoki ezüstérmét szerezte meg Oroszországban.

Videó – A győztes akció:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik