Sport

100 nap múlva rajtol a női kézilabda-Eb

Magyarország és Horvátország közösen rendezi a decemberi kontinenstornát: a jegyeket már árulják, a városok készen állnak, a magyar válogatott 80 százalékban teljes.

“Reméljük, hogy decemberben szép lányok fognak művészi szinten kézilabdázni” – utalt a péntek délelőtti sajtótájékoztató helyszíne (a Szépművészeti Múzeum) és az Európa-bajnokság között fennálló párhuzamra a kéziszövetség sajtófőnöke. Valóban pazar környezetben léphettünk közösen rá az újabb mérföldkőre.

A december 7. és 21. között rendezendő női kézilabda Európa-bajnokság hat helyszínen fogadja majd Európa legjobb válogatottjait. A szervezőbizottság vezetői szerint minden a tervek szerint halad, a horvát kollégák kiváló partnerek, baráti kapcsolat alakult ki a két szövetség munkatársai között, már csak azért is, mert korábban is kandidáltunk már együtt világverseny megrendezésére.

Vetési Iván, a kézilabda szövetség elnöke azt mondta, Budapest a sportág fővárosa idén, hiszen májusban a Bajnokok Ligája négyes döntőjét rendezte meg, decemberben pedig az Eb végső csatározásainak ad majd otthont.

“Méltók vagyunk az eseményre, hiszen az a tudás, ami a magyar és a horvát félben is felhalmozódott, csak erősíti egymást. A közös szervezőmunka nem jelent robotot, csak élvezetet” – így a szövetség elnöke.


Elindult a visszaszámláló óra
Fotó: Sport24 

Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár utalt az állami támogatás összegére, ez 180 millió forintot jelent. Tarlós István főpolgármester – aki mint megtudtuk, a BEAC-ban maga is kézilabdázott beállósként – örömét fejezte ki, hogy Budapest újabb világeseménynek adhat otthont, és nem mondhatott mást Papp László, Debrecen alpolgármestere sem.

“Akár holnap is fogadhatnánk a csapatokat” – utalt arra, hogy Debrecenben valóban megvannak a feltételek a rendezésre, a Főnix-csarnokban játszanak majd a válogatottak, nevezetesen Norvégia, Dánia, Románia és Ukrajna. A városvezető szerint mindegyik válogatott komoly szurkolói bázissal rendelkezik, így várhatóan több meccs is telt ház előtt zajlik majd.

“Nekünk megtiszteltetés, hogy itt lehetünk” – mondta Szollár Domokos, a MOL kommunikációs vezetője. A torna főtámogatója örül, hogy csatlakozhatott a kézilabda-válogatottakat támogató szervezetekhez, hiszen “energiát akarnak adni ahhoz, hogy mások alkothassanak”, jelen esetben a kézilabdázók.

Az Eb szlogenje: “Kézilabda, szeretlek”, s mindezt grafikailag egy csókot adó száj kíséri. Ez a dizájn a MOL mögött álló stáb munkáját dicséri, Marczinka Zoltán, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója szerint (is). Ő egyébként elmondta, ezt a szlogent szeretnék az Eb után is fenntartani. Hozzátette, a jegyértékesítés elkezdődött, mindegyik városban nagy az érdeklődés a torna iránt. Mintegy 400 önkéntessel számolnak egyébként, aki még jelentkezne (már így is sokan tették), a szövetségnél megteheti.

Emlékeztetőül a hat helyszín: Győr, Debrecen, Budapest, valamint Horvátországban Varasd, Eszék és Zágráb. A magyar válogatott Győrben, az épülő Audi Arénában játszik majd Spanyolország, Oroszország (velük kezdünk december 7-én, 20 óra 30 perctől) és Lengyelország társaságában. Debrecenről már szó esett, varasdon Svédország Németország, Horvátország ás Hollandia, míg Eszéken Montenegró, Franciaország, Szerbia és Szlovákia küzd a csoportban.


Németh András és Bulath Anita
Fotó: Sport24 

A középdöntőket Debrecenben és Zágrábban vívják, míg az 5. helyért vívott meccset és az elődöntőket, döntőket Budapesten rendezik.

Ami pedig a szakmát illeti: Németh András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, a felkészülést márciusban kezdték el, de akkor nem sikerült valami jól a munka. Júliusban és augusztusban már sokkal jobb volt a helyzet, a megfelelő irányban haladt minden, a tervezett elképzeléseket sikerült megvalósítani.

“Éppen ezért azt mondhatom, hogy a csapat kiépült, 80-90 százalékban teljes. Ha a bajnokságban is hasonló képet kapok majd, akkor azt kell mondjam, készen áll a keret. Összesen három hetünk lesz még az Európa-bajnokságig: októberben egy egyhetes felkészülési torna, valamint az Eb előtt közvetlenül két hét. A célunk az, hogy a válogatottunk mindhárom városba eljusson, ebben pedig minden benne van, mit is jelent ez a gyakorlatban. Azt hiszem, a keretünk képes erre. Már most világos és találkozunk is azzal, hogy a lányokat körülveszi egy nagy szeretet, ezt egy elég komoly csapattal próbáljuk kezelni, s elérni, hogy csak pozitívan csapódjon le a tornára, semmint teherként” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Bulath Anita csak annyit mondott, nagyon várják a tornát, és a magyar csapat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy hazai pályán a legjobban szerepeljen.

A mieink az előző Európa-bajnokságon bronzérmet szereztek, akkor még az azóta elhunyt Karl-Erik Böhn irányításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik