Sport

Egy kosárra voltunk az Eb-től

A magyar férfi kosárlabda-válogatott szerdán 15 ponttal legyőzte a cseheket Szolnokon az Európa-bajnoki selejtezősorozat hatodik, utolsó fordulójában, de csoportharmadikként nem jutott ki a jövő évi kontinensviadalra.

Stojan Ivkovic együttese kétféle módon juthatott ki az Eb-re: ha a portugálok mégis nyernek Tbilisziben, akkor elég négy ponttal legyőzni Csehországot, ha viszont a grúzok sikerrel járnak odahaza, akkor Vojvoda Dávidéknak legalább 17 ponttal kellett megverniük a cseheket.
    
Tóth Norbert triplája adta meg az alaphangot a telt házas Tiszaligeti Csarnokban, a magyarok azonban nem tudtak három-négy pontnál jobban elhúzni a nyitónegyedben. A játékrész hajrája aztán a remek védekezésnek és a csapatkapitány Vojvoda Dávid hármasának köszönhetően kiválóan alakult, a második szakasz 20-13-ról indult. A folytatásban az ellenfél 25-17-ről 25-22-re feljött, majd bő két és fél percen át 29-24 állt az eredményjelzőn. Vojvoda begyűjtötte harmadik személyi hibáját, 32-25-nél ismét hét pont volt a hazai előny, de néhány védelmi megingás és vitatott bírói ítélet nyomán a félidőben 32-31 volt az állás.


Fotó: MTI

A nagyszünetben kiderült, hogy nem történt “csoda” Tbilisziben, a grúzok a várakozásoknak megfelelően 71-59-re legyőzték a portugálokat, így a magyar csapatnak csakugyan 17 pontos siker kellett a csoport második helyéhez.
    
Szolnokon térfélcsere után Wittmann Krisztián triplájával 39-33-ra meglépett a magyar válogatott, de a rivális nem hagyta magát, így nemsokára megint csak két pont volt a különbség. Aztán Ferencz Csaba is betalált távolról, 51-42-nél ismét éledeztek a magyar remények, sőt miután Keller Ákos kapásból húzta be a gyűrűbe a labdát, már tíz pont volt az előny (58-48).


 Fotó: MTI

Az 58-50-ről elrajtoló zárószakaszban a csehek továbbra is tartották magukat, ám Ruják András hármasát követően már 66-54 állt a nagyórán, azaz már csak öt pont kellett az “üdvösséghez”. A következő hazai ziccer azonban kimaradt, az ellenfél pedig összekapta magát, de néhány jó büntető és Vojvoda triplája révén 79-63 lett az állás, ekkor már talpon volt mindenki a csarnokban. A hajrában 79-65-nál már csak egy hármas hiányzott, de az ellenfél talált a kosárba, majd Tóth Norbert triplájával, 13 másodperccel a vége előtt 16 pont volt a hazai előny. A túloldalon Houska talált be (82-68), majd Keller értékesített büntetője után a másodikat szándékosan kihagyta, hogy a társak kétpontost szerezhessenek, de ez végül nem sikerült.
    
A 15 pontos magyar siker azt jelenti, hogy a nemzeti csapat – két pont híján – csoportharmadikként végzett, így lemaradt a 2015-ös Eb-ről. A hét csoportból a győztesek és a hat legjobb második jutott ki a jövő nyári kontinenstornára, melynek helyszíne szeptemberben derül ki.
    
Magyarország legutóbb 1999-ben szerepelt Eb-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik