Sport

Cselgáncs-vb: már az olimpia a cél

Hétfőtől vasárnapig 13 magyar cselgáncsozó részvételével rendezik meg a sportág 30., most éppen olimpiai kvalifikációs világbajnokságát Cseljabinszkban.

“Óriási mezőny várható Oroszországban, eddig 120 ország 751 dzsúdósa regisztrált, úgyhogy a fiúknál 70-80, a lányoknál pedig 40-50 fős súlycsoportok is lesznek” – körvonalazta a világbajnokság méretét és erősségét Nagy András szakágvezető. Áprilisban a montpellier-i Európa-bajnokság öt magyar érmet hozott, de a vb-n országonként 9 férfi és 9 női versenyző vehet részt, így jóval kiélezettebb küzdelemre lehet számítani.

Cseljabinszkban a férfiaknál teljes lesz a válogatott, azaz kilenc dzsúdóst nevezett be a magyar szövetség, míg a nőknél  a lehetséges kilenc helyből csak négyet használt ki az MJSZ, amely egy éremmel és egy pontszerző hellyel már elégedett lenne.

 

Az éremszerzésre tán a legnagyobb esélye mindjárt a nyitányon olimpiai bronzérmes és idén is Európa-bajnok Csernoviczki Évának van. “Nagyon erős a mezőny, ellenfélként ott van az aktuális olimpiai és világbajnok mongol, van japán, két kubai, és egy argentin ellenfelem is, hogy az európaiakról ne is beszéljek. Tavaly nem sikerült jól a világbajnokság ( a 16 között esett ki, a szerk.) -, így idén, ha ennél előrébb végzek már elégedett lennék, de természetesen az éremszerzés a cél” – nyilatkozta a digisportnak az Európa-bajnok cselgáncsozó.

Minden esetre, aki Cseljabinszkban érmet szerez az már fél lábbal kint érezheti magát Rióban.

A legjobbak közül hiányozni fog az ifjúságiaknál olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gercsák Szabina – aki hétfőn aranyérmes lett a nankingi ifjúsági olimpián -, továbbá vállsérülése miatt nem lehet jelen az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska, valamint testvére, a junior világ- és Európa-bajnokságra készülő Szabó Katinka sem.

 

A világbajnokságok történetében eddig két arany (1993, Hamilton: Kovács Antal (95 kg); 2005, Kairó, Braun Ákos (73 kg), öt ezüst és tizenöt bronzérmet nyertek a magyarok. A tavalyi, Rio de Janeiró-i világbajnokság volt az első 2005 óta ahonnan érem nélküli tért haza a magyar küldöttség.

Cseljabinszkban az aranyérmesek 6000, az ezüst 4000, a bronz pedig 2000 dollárt nyernek.

A magyar vb-csapat és a pontos program:

hétfő:
férfiak: 60 kg
nők: 48 kg (Csernoviczki Éva)

kedd:
férfiak: 66 kg (Zámbori Bence) 
nők: 52 kg (Maros Barbara)

szerda:
férfiak: 73 kg (Ungvári Miklós)  
nők: 57 kg (Karakas Hedvig) 

csütörtök:
férfiak: 81 kg (Csoknyai László, Krizsán Szabolcs)  
nők: 63 kg

péntek:
férfiak: 90 kg (Tóth Krisztián, Vér Gábor) 
nők: 70, 78 kg (Joó Abigél)  

szombat:
férfiak: 100 kg (Cirjenics Miklós, Fogasy Gergő), +100 (Bor Barna)
nők: +78 kg 

vasárnap:
férfi és női csapatverseny (A magyarok az Eb csapatversenyében a nőknél hetedikként, míg a férfiaknál helyezetlenül zártak, a vb-kvalifikációhoz viszont dobogón kellett volna végezni. Ezért mindkét nemnél a magyarok nélkül kerül sor.)  

    A program minden nap magyar idő szerint 7 órakor kezdődik, az éremcsaták pedig 13 órakor rajtolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik