Sport

Cseh, Hosszú és Bernek már délelőtt a legjobbak voltak

A magyarok közül hárman is - Hosszú Katinka, Cseh László és Bernek Péter - a legjobb délelőtti időeredménnyel jutottak tovább az esti elődöntőbe a berlini úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A “Vaslady” – ahogyan a nemzetközi sportsajtó becézi Hosszút – 200 méter gyorson “pörkölt oda” a teljes mezőnynek, miután toronymagasan a leggyorsabban, 1:57.05 perc alatt tudta le a távot.

“Tegnap este tíz után szabadultam az uszodából, még doppingvizsgálat is volt, és csak nem sokkal éjfél előtt kerültem ágyba” – mesélte a csütörtökön két egyéni aranyat és egy váltóbronzot nyerő Hosszú az MTI-nek. “De tudtam, hogy ma is nyomni kell, mert azért már fáradtabb vagyok, mint az Eb elején…”

A Vasas világbajnoka valamivel később 50 méter háton is eredményesen selejtezett: itt a tizedik időt (28.81 mp) elérve került be a legjobb 16 közé.

Ott van az elődöntőben a 200 méter vegyesen szerdán címét megvédő Cseh László is, aki pénteken délelőtt 100 méter pillangón szárnyalt, s ért célba a legkiválóbb idővel, 52.14 másodperc alatt a Velodrom ötvenes medencéjében.

 Fotó: MTI/EPA

“Késő reggel ez jó volt” – összegzett a Kőbánya SC olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnoka. “Este megpróbálok még jobb lenni, s ha odajutok, a döntőben is ez a feladat.”

Senki nem úszott gyorsabban Bernek Péternél sem, aki 200 méter háton csapott célba 1:58.45 perccel a rajtja után.

“Nem akartam, hogy bárki is megelőzzön, ennek megfelelően hajtottam, nehogy megnöveljem bármelyik riválisomnak is az önbizalmát… Este a döntőbe jutás a legfőbb cél” – nyilatkozott.

 Fotó: MTI

Ami a többi magyart illeti, Kapás Boglárka 1500 méter gyorson a harmadik legjobb idővel (16:17.23) rukkolt elő, s lett biztos résztvevője a szombati nyolcas finálénak.

“Nem volt könnyű, tegnap nagyon elfáradtam a nap végére” – nyilatkozta a csütörtökön 800 méter gyorson és a 4×200-as gyorsváltóval is bronzérmes Kapás. “Annyira kimerült voltam, hogy nem tudtam elaludni, hajnal kettőig forgolódtam. Most igyekszem kipihenni magam, mert a cél 1500-on is a bronz!”

A 100 méter pillangó előfutamaiból Cseh László mellett továbblépett Pulai Bence is, méghozzá 12.-ként (52.78 mp), ugyanitt a csütörtökön 200 méter pillangón ezüstérmes Biczó Bence a 36. lett (54.06), de amúgy sem folytathatná, mivel országonként csak a két legjobb időt produkáló juthat tovább.

Bernek Péter számában Balog Gábor a kilencedik helyet foglalta el a teljes rangsorban (2:00.14 p), míg a honfitárs trióból “létszámfelettivé” a 26. születésnapját éppen pénteken ünneplő Verrasztó Dávid vált (2:00.97; 14. hely).

“A gyengén sikerült 200 vegyes után, s a hétvégi 400 vegyes előtt a mai úszásom azért már megnyugtató volt” – értékelte teljesítményét a kedden Eb-kilencedikként zárt Verrasztó.

A vasárnapi 4×100 méteres férfi vegyesváltó szempontjából nézte saját szereplését Gyurta Dániel, a 100 méter mell berlini negyedikje, aki pénteken 50 méter mellen ugrott medencébe, s végzett összesítésben a 17. pozícióban (28.15 mp).

“Huszonnyolc másodperchez közeli időt terveztem, ez sikerült is, és bizakodva várom a váltóversenyt, amelyben éremesélyesek vagyunk” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!