Sport

Cseh Laci a legobb időt úszta 200 vegyesen

A berlini Európa-bajnokság kedd délelőtti selejtezőiben a magyar csapatból hatan szálltak vízbe. Remekül szerepeltek úszóink.

Cseh a szám négyszeres normálmedencés Eb-aranyérmeséhez, címvédőjéhez és a kontinentális csúcs (1:55.18) birtokosához illően versenyzett, s nemcsak futamát nyerte meg egészen könnyed úszással, hanem a mezőny egészét biztosan utasította maga mögé két percen belüli – 1:59.17-es – remek teljesítménnyel. Így a honfitárs kiválóságot, az igazán 400 méter vegyesen erős Verrasztó Dávidot is, aki a teljes rangsort tekintve a 11. idővel (2:01.23 p) jutott tovább az esti elődöntőbe.

 
Cseh László esélyeshez méltóan úszott
Fotó: MTI 

“Egész jól ment ahhoz képest, hogy reggel van, s kifejezetten élveztem az úszást. A végén még ki is engedtem, de este több kell, a legfontosabb pedig az, hogy a folytatásban sem szabad görcsösen versenyeznem” – összegzett Cseh László.

Kitett magáért Kozma Dominik is, aki 1:47.99 perces egyéni csúccsal negyedikként lépett tovább a legjobb tizenhat közé 200 méter gyorson.

Hosszú Katinka, aki 400 méter vegyesen hétfőn megvédte Európa-bajnoki címét, az általa kevésbé preferált 100 méter gyorson 54.45 másodperces egyéni rekorddal az ötödik időeredményt érte el, újfent jelezve, hogy kiváló formában van. Ezzel együtt érzékeltette, egyelőre kérdéses, hogy rajthoz áll-e az esti elődöntőben is.

“Ezt még meg kell beszélnem az edzőmmel, lehet, hogy ott már nem indulok el” – mondta Hosszú, aki erre az Eb-re összesen tíz egyéni és egy váltószámot vállalt. Hozzátette: a délelőtti száz gyors tulajdonképpen csak a hétfői “kiszellőztetésére” szolgált, arra volt jó, hogy “átmossam az agyam”.

 

Gyurta Gergely medencében is remek
Fotó: MTI 

A második versenynap délelőtti programjának zárásaként rendezték meg az 1500 méteres férfi gyorsúszás selejtezőit, magyar szempontból felemás sikerrel. Kis Gergő, aki a nyitónapon 400 méter gyorson nyolcadikként végzett, ezúttal haloványabbnak bizonyult, csak a 20. hely lett az övé (15:40.77 p), ugyanakkor a nyílt vízről a medencébe “átpártolt” Gyurta Gergely bejutott a szerdai döntőbe. A múlt héten 10 kilométeren Eb-tizedik magyar versenyző az 1500-as távot 15:05.13 perc alatt tudta le, s negyedikként lépett tovább a legjobb nyolc közé. A szám döntője szerdán lesz.

A kedd esti programban egy magyar úszik éremért: Gyurta Dániel, aki hétfőn a negyedik idővel biztosította helyét a 100 méteres mellúszás döntőjében.

A műugró Bóta Botond 21. lett a férfiak 1 méteres számának selejtezőjében, így nem jutott döntőbe a berlini úszó-Európa-bajnokság keddi versenynapján. A 19 éves magyar versenyző összesen 275,40 pontot kapott hat gyakorlatára, s öt riválisát előzte meg a selejtezőben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik