Sport

Egerszegi Krisztina: 40!

Augusztus 16-án, szombaton tölti be negyvenedik életévét Egerszegi Krisztina.

A Budapesten született úszónő 1985-ben, még a hazai medencékben hívta fel magára a figyelmet, három évvel később pedig már ott volt a szöuli olimpián. Sőt, ha már ott volt 200 háton aranyérmert szerzett, 100 háton pedig ezüstérmes lett. „Egér” a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta.

Az 1992-es, barcelonai játékokon triplázott, a 100 és a 200 hát mellett a 400 vegyesen sem talált legyőzőre, így azon az olimpián ő volt a legsikeresebb női olimpikon.

Természetesen nem csak az olimpiákon remekelt, 1991-ben például a magyar úszósport első női világbajnoki aranyait nyerte Perthben. Európa-bajnokságon kilencszer akasztották a nyakába az aranyérmert. Az 1991-es Eb-n 200 háton elért világcsúcsát csak 2008-ban tudta megdönteni a zimbabwei Kirsty Coventry.

Három gyermek édesanyja, közülük a legidősebb, a 14. életévét nemrég betöltő Bálint is úszik.

„Érdekes, hogy amikor tinédzserként előre gondolkodtam, mindig csak addig láttam, hogy 2000-ben leszek huszonhat éves. Tovább sohasem néztem, nem agyaltam azon, hogy negyvenévesen mi fog történni. De most már az is érdekel, hogy mi lesz a következő negyven évben” – mondta Egerszegi Krisztina a Nemzeti Sportnak.

Videó: Egerszegi – A film:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik