Sport

Úszó-Eb: Risztov Éva brutál hajrával ezüstérmes 10 ezren

Berlinben 10 órakor 30 versenyzővel rajtolt el az Európa-bajnokság első száma, a női hosszútáv-úszók 10 kilométeres versenye. Risztov Éva második, Olasz Anna ötödik, míg Szilágyi Nikolett újoncként a 15. helyen csapott be a célba.

Előzmények:

23 fokos vízben és a víz felett hét ágra sütő nappal kezdődött a verseny. A pálya kijelölése igen nagy vitákat generált, az úgynevezett etetőstég előtt olyan szűk a hely, hogy hatalmas birkózás, verekedés várható, ráadásul épp a közelben van egy vízbe állított időmérő-torony is, melynek betonlábai vészesen közel vannak a nyomvonalhoz…

Gellért Gáborszövetségi kapitány a verseny előtt úgy vélekedett, 10 kilométeren így-is úgy is az úszótudás fog érvényesülni elsősorban. „Két hosszú egyenesből áll a pálya, azaz a fizikai felkészültség és az úszótudás számít. Eléggé szeles a terep, a visszafelé tartó szakaszon lesz szembeszél, plusz egy kicsi folyása is van a tónak, az áramlat szintén szembe megy az úszókkal, így a legjobb erőben lévőknek van igazán esélyük.”

Márpedig ez bennünk meg van. A legutóbbi két versenyen, Portugáliában és Balatonfüreden is jól szerepeltek a lányok. Az Európa-bajnokság első magyar éremszerzéséről szóló szöveges tudósításunkat alább olvashatják.

Első kör, első 0-2500 méter:

Az olaszPonseleirgalmatlanul bekezdett. Furcsa taktikát folytat a lány, vagy nagyon bízik magában, vagy összekeverte a napokat és azt hiszi a rövidebb távot kell ússza – csodálkoznánk, ha a végén is ekkora előnnyel érne célba…

Egy kör után Ponsele magabiztosan, majd 40 méterrel vezet, a 28:39 perces első 2500 méter brutálisan erős. Őt az holland Sharon van Rouwendaal követi, Risztov mögötte a harmadik helyen farvizezik leszakadva – 20-21 másodperc hátrány -, majd jön az első boly a másik két magyarral, Olasszal (5.) és Szilágyival (14.). helyen. Mögöttük leszakadtak.

Második kör, első 2500-5000 méter:

Risztovtürelmetlen, úgy látszik zavarja, hogy most nem ő, hanem Ponsele folytatja a Londonban bevált rajt-cél győzelem risztovi-taktikát. Ritmust vált olimpiai bajnokunk és megpróbál faragni a hátrányból. Húzza magával ezzel a bolyt is persze. Komoly taktika folyik. Risztov eddig várt, hátha valaki megindul és utána ered az olasz úszónőnek,de mivel senki nem vállalta fel, ezért belevágott. Így viszont magával cipeli a mögötte úszókat is, hacsak nem sikerül leszakítania őket.

Risztov kicsit ellépett a bolytól, ahol Olasz Anna továbbra is nyugodtan tempózik.

Türlem és taktikai játék ez. Risztov magára engedi a bolyt, mégsem akar vezetni egyedül, így hatan követik az olaszt.

A második kör végén felére apad Ponsele előnye, a boly elkedzte üldözni. A francia Müller a második helyen húzza magával a hatos bolyban forduló Risztovot és Olasz Annát – 57-32-re fordultak. Ők egyenletesen haladnak eddig szinte, kicsit gyorsultak, és tartják az utazó sebességet, ellenben Ponsele lassult az első körhöz képest. Fáradni látszik a féltáv végére.

Harmadik kör, első 5000-7500 méter:

Egymás farvizén halad immár hat versenyző, Müller beérte Ponselét. Risztov 4. helyen áll, Olasz Anna 6., Szilágyi Anna 14..

Risztov megugrasztotta a bolyt, az a helyzet, hogy visszaállt a ritmusváltás után és utazhat a 3-4. helyen jó lehet neki és Olasz Annának is. Megállnak inni, vesznek magukhoz egy kis energiát. Ilyenkor a lányok ruhája is rejt egy, smást. Nem kell rosszra gondolni, csak különböző energia géleket. Majd két órás versenyről van szó, kell is pótolni az elégetett kalóriát.

Három fiatal vezeti a mezőnyt, ez a hatosfogat végén úszó rutinosabb versenyzőknek kedvez talán. Nagyjából 3 kilométerrel a vége előtt a versenyzők folyamatosan egymást figyelik. Három olasz, két magyar és egy holland. A versenyzők mintha gyorsulnának. Szegény Ponsele vezet, a többiek farvizeznek rajta, de minden bizonnyal az utolsó körben ez változni fog.

Az olasz Rachele Bruni a második helyről kimegy inni 1-2 másodpercre. Fordulásnál első Ponsele, másodiknak a holland Rouwendaal, Risztov és Olasz Anna(!!) fordul. Hatalmas verseny lesz az utolsó körben. Szilágyi Niki majd egy perccel lemaradva 12. helyen fejezi be a kört.

Negyedik kör, első 7500-10 000 méter:

Ponselét közrefogja a ritmust váltó Bruni és Rouwendaal, majd meg is előzik, az olasz megelégelte a 8 kilométeren át tartó vezetést, de azért próbál tapadni rájuk. Közvetlen mögöttük figyel Olasz Anna és Risztov Éva. Egyre izgalmasabb a verseny, az élen nagy a tülekedés. Éva néha kiemeli a fejét, figyeli az eseményeket. A sötét ló lehet a csendben mögöttük meghúzódó, eddig minden lökdösődésből, verekedésből kimaradó Martina Grimaldi.

Bruni diktálja a tempót most. A három olasz, ha összefog a végén az még komoly bajt okozhat, feltéve, ha össze tudnak és akarnak dolgozni.

Az utolsó előtti fordulónál nagy a tülekedés, ilyen hosszú ritkán látható szoros, nagy iramú a verseny, most már egyértelmű, hogy a hajrá, az utolsó 1-400 méter dönt majd. Ki bírja jobban a végét?

Az olaszok, a magyarok, vagy netán a felzárkózó két francia, vagy a holland egymagában képes lesz megújulni?

A francia Aurelie Müller megindul, elhúz másfél testhosszal, Bruni követni próbálja. Olasz és Risztov az 5-6. helyen, de nincs jelentős hátrányuk. Innen bármi lehet még. Kezd szétcsúszni az eddig fej-fej mellet haladó élboly, olyan 10 méteres már. Müller, Bruni, Ponsele, Rouwendaal, Risztov és Olasz követi egymást, épp, mint a vadludak.

Kevesebb, mint 7-8 perc van hátra.Bruni, aki 5 kilométeren háromszor is volt Európa-bajnok folyamatosan Müller lábvizén halad, az első négy versenyzőtől 4-5 méterre leszakadva jönnek a mieink. 

Müller, Bruni, Ponsele – honnan van még mindig ereje?? – és Rouwendaal a sorrend az utolsó forduló előtt, Risztov felzárkózott egészen mögéjük.

50 méter van még hátra. Hatalmas hajrá! Risztov harmadikra jön fel és a végén másodiknak csap be a célba óriási hajrával!!

van Rouwendaal nyert végül, Ponsele a harmadik, Olasz Anna az ötödik, Szilágyi újoncként a 15.! Bravó lányok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik