Sport

Úszó-Eb: megtiltották Risztovéknak a selfie-zést

Szerdán a nyíltvízi úszók és a szinkronúszók versenyével megkezdődik a 32. úszó-Európa-bajnokság Berlinben – az első napon több magyar is érdekelt, és akár érem is születhet.

A kedd délelőtti zivataros tréning után délután napsütésben edzhettek a mieink a nyíltvízi úszóviadal helyszínén, a Berlin déli agglomerációjához tartozó Grünauban. A festői szépségű tavon kialakított evezős pálya Németország legrégebben – és folyamatosan – üzemelő sportlétesítménye, ahol 1880 óta rendeznek versenyeket.

Ezúttal a nyíltvízi úszók vették birtokba a pályát, ahol ideálisnak mondható, 24 fokos a víz hőmérséklete, és az előrejelzések szerint a szerdai nyitányon csendes, napos-felhős idő várható, 23-25 fokos hőmérséklettel. Ugyanakkor a pálya kijelölése igen nagy vitákat generált, az úgynevezett etetőstég előtt olyan szűk a hely, hogy hatalmas birkózás, verekedés várható, ráadásul épp a közelben van egy vízbe állított időmérőtorony is, melynek betonlábai vészesen közel vannak a nyomvonalhoz…

 
Risztov Éva és Olasz Anna egyaránt jó eséllyel úszik a dobogóért
Fotó: MTI 

Gellért Gábor szövetségi kapitány ugyanakkor amondó: ezt leszámítva az úszótudás fog érvényesülni elsősorban. „Két hosszú egyenesből áll a pálya, azaz a fizikai felkészültség és az úszótudás számít. Eléggé szeles a terep, a visszafelé tartó szakaszon lesz szembeszél, plusz egy kicsi folyása is van a tónak, az áramlat szintén szembemegy az úszókkal, így a legjobb erőben lévőknek van igazán esélyük.”

A nyíltvízi szakág vezetője szerint a hölgyek szerdán 10 órakor kezdődő 10 kilométeres versenyében Risztov Évának és Olasz Annának is az első tízben illene végeznie (itt Szilágyi Nikolett indul még), és látva a formájukat egy érem sem lepné meg. A fiúknál 13.30-tól időfutam formájában ússzák le az 5 kilométert – azaz egyperces időközönként indulnak a versenyzők –, a három magyar résztvevő – Papp Márk, Rákos Patrik és Székelyi Dávid – első ízben vesz részt ilyen megmérettetésen, azaz nehéz megjósolni, mire lesznek képesek.

 
Missy Franklin, a londoni olimpián négy aranyat szerző amerikai úszónő a Kuala Lumpurban megtartott
Laureus, Év Sportolója gálán selfie-zett épp

(Fotó: europress)

A nyíltvízi úszók technikai értekezletén egyébként elhangzott, hogy a LEN szeretné megszüntetni a különféle versenyeken egyre inkább terjedő szokást, hogy az érmes versenyzők az eredményhirdetést követően mobiltelefonjukkal „selfie-znek” a dobogón. „A telefonokra rátekerjük az akkreditációs kártyákat, és a kettőt csak a ceremónia végén adjuk vissza, együtt” – viccelődött Sven Folvik protokollvezető; kérdés, hogy a látható akkreditációs kártyák mellett miként veszik el a zsebek mélyén lapuló, láthatatlan telefonokat.

A szerdai program részei még a szinkronúszók selejtezői is – utóbbiban szintén lesz magyar érdekeltség szerdán, hiszen a párosoknál Kiss Szofi és Schwartz Dóra indul (15 órától), és a csapat is bemutatkozik a kötelezőkben, 19 órától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik