Sport

Kajak-kenu: Storcz a vb-hez hasonló szereplést vár Rióban

A moszkvai világbajnokságon az olimpiai számokban elért eredményekkel Storcz Botond vezetőedző szerint a sportág a riói olimpián is kiegyezne.

A magyar szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vb-n 29 számban osztottak érmet, ebből a magyaroknak 17-ben sikerült a dobogóra állniuk. Hozzátette: a sportág fejlődését jelzi, hogy a részt vevő 75 országból 24 szerzett medált, ebből 15 aranyat. Magyarországnak hat arannyal, öt ezüsttel és hat bronzzal úgy sikerült élen végeznie a nemzetek rangsorában, hogy több mint kétszer annyi érmet gyűjtött, mint a második helyezett Oroszország.

Baráth Etele szerint arra sem volt még példa, hogy mindössze 18 éves felnőtt világbajnoka legyen a magyar kajak-kenunak, Nádas Bence, a győztes 4×200-as kajakváltó tagja jóvoltából pedig most már ez a helyzet. A szövetségi elnök azt is kiemelte, hogy a házigazda oroszoknál hatalmas anyagi, fizikai és szellemi erő van a kajak-kenu sportban, és úgy sikerült megelőzni őket, hogy ott négyszer-ötször annyian sportolnak aktívan, mint Magyarországon.

Az elnök az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a sikerekben közvetett módon közrejátszott az is, hogy a kajak-kenu tavaly bekerült a 16 kiemelt sportág közé, mert ez megnyugvást ad a versenyzőknek, akik így látnak perspektívát a kajakozásban, kenuzásban. Megemlítette: örülnek neki, hogy a költségverési zárolások ellenére a támogatás mértéke a következő évben sem fog csökkenni.

 Fotó: MTI

Storcz Botond azt mondta, a tavalyi duisburgi világbajnokságot követően nem gondolta volna, hogy meg lehet ismételni az ottani eredményt, még egyszer 17 érmet lehet szerezni. Kiemelte, az olimpiai versenyszámokban három első, egy második és két harmadik helyezést ért el a csapat.

“Egy ilyen szerepléssel, azt hiszem, a riói olimpián is kiegyeznénk. Annak is örülök, hogy minden szakágban tudtunk érmet nyerni” – fogalmazott.

Weisz Róbert, a parakenu válogatott szövetségi edzője örömmel számolt be arról, hogy Moszkvában ez a szakág is nyert két érmet. Örömtelinek nevezte, hogy Rozbora Andrásnak paralimpiai versenyszámban sikerült aranyat nyernie és a harmadikként végző Suha Róberttel együtt úgy értek el kiemelkedő eredményt, hogy mindkettőjüknek a mostani az első évük a nemzetközi mezőnyben.  

Csabai Edvin szakmai igazgató szerint a moszkvai szereplés, valamint a közelmúltban nagy magyar sikerrel véget ért szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság megmutatta, hogy a sportágnak van miből merítenie. Büszkén mondta el azt, hogy a brandenburgi Európa-bajnokságot is beszámítva a három világversenyen összesen 45 érmet lapátoltak össze a magyar versenyzők.

 Fotó: MTI

“Mindez annak a kétéves koncepciónak az eredménye, amely a londoni olimpia után elvárás volt. Tudtuk, hogy a sportágnak őrségváltáson kell átesnie, amire rekordidő alatt és hamarabb történt meg, mint vártuk” – fogalmazott.  

A szakmai igazgató hozzátette: az olimpiai távokon elért eredmények fantasztikusak, de számára a nem olimpiai számokban mutatott teljesítmények is fontosak, mert az ott elinduló második vonalra is szükség van ahhoz, hogy a magyar kajak-kenunak erős élvonala legyen. 

Csabai Edvin végül arról beszélt, hogy a kajak-kenu idénynek még nincs vége, mert a hétvégén következik az országos bajnokság, majd a hónap utolsó napján rendezik meg az úgynevezett kacsafutamot. Az UNICEF-is támogató fesztiválra kilátogató nézők személyesen is találkozhatnak a sportág legjobbjaival. Hozzáfűzte: a nankingi ifjúsági olimpián kívül még a maratoni és a sárkányhajó vb-n és a kajakpóló Eb-n is helyt kell állniuk a versenyzőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik