Sport

Mányoki elérte célját, cápák és medúzák nehezítették útját

Magyar idő szerint szombatra virradóra első magyarként és a világon 13. úszóként sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát Mányoki Attila hosszútávúszónak.

A szervezőknek az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat részeként a zalaegerszegi hosszútávúszó 37,1 kilométert tett meg 7 óra 29 perc alatt. A Honsu és Hokkaido szigete között elért eredménye a világon a második legjobbnak számít.

Mányoki Attila helyi idő szerint hajnali 4 órakor indult el a Gongen-Zaki-fokról.

“Az első óra nyugodtan telt, de azt követően nagyon elkezdett hullámozni a tenger és a szél is jelentősen felerősödött”, de később az áramlat lassult és a szélirány is kedvezően alakult” – nyilatkozta a sportoló partra érést követően. 

Az ultramaratonista végig nagyon erősnek érezte magát, bár a célhoz közeledve kis időre szüneteltetnie kellett az úszást.

 Fotó: MTI

“Több nagyobb cápa is egyre közelebb került, és a szervezők úgy döntöttek, meg kell állnom” – tette hozzá.

Kis idő elteltével tiszta lett körülötte a tenger, folytathatta az útját Hokkaido felé.

“A célterülethez közeledve a tenger egyre hidegebb lett és rengeteg medúza jelent meg, amelyektől néhány kellemetlen csípést szereztem.”

A Cugaru-csatornát a zalaegerszegi sportemberrel együtt eddig mindössze 13 úszta át. Mányoki Attila első magyarként, az eddigi második legjobb eredménnyel teljesítette a természeti körülmények miatt a világon az egyik legnehezebbnek számító távot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik