Sport

Cseh László két vasat tart majd a tűzben

A magyar úszó Berlinben annyi esélyt ad magának a 100 pillangón, mint a 200 vegyesen.

Két vasat tart majd a tűzben a berlini úszó Európa bajnokságon Cseh László, aki 11-szeres nagymedencés és 16-szoros rövid pályás aranyérmesként kezdhet neki az idei kontinensverseny feladatainak teljesítéséhez. Versenyprogramja jelentősen átalakult a 2012-es diadalmas szerepléséhez képest. Két éve Debrecenben a „megszokott” győztes duplázásait emlékezetes triplára egészítette ki: nyert a 200 és a 400 vegyesesen, a 200 pillangón, ráadásként pedig egy ezüstöt is begyűjtött a 100 pillangón.

„Az volt a csúcs, amihez kellett a hazai pálya, a debreceni közönség lelkesedése és persze egy nagyon eltalált formaidőzítés is. Sorozatban ötödször nyertem nagymedencében a 400 vegyesen, és akkor még nem tudtam, hogy ebben a számban hatodik aranyra már nem pályázhatok. A tavalyi VB-n sem próbálkoztam a 400 méterrel, idén pedig be kellett látnom, hogy a hosszabbik vegyes úszó számban nem érdemes erőltetni a versenyzésemet. Így jutottunk Turi Györggyel, az edzőmmel arra az elhatározásra, hogy Berlinben a 100 pillangón és a 200 vegyesen próbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból, kiegészítő számként pedig az 50 pillangón is rajthoz állok. Ha szükség lesz rám a váltóban, természetesen ott is rendelkezésre állok. Az EB nem vízválasztó esemény a pályafutásomon, de annál jóval több, mint egy állomás a sok között” – tájékoztatta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársát.


Fotó: MTI

Kiindulási alapot jelenthet a 29. születésnapja felé közelítő, és immár a tizenkettedik esztendeje a világ élvonalába tartozó versenyző mostani esélyeinek a latolgatásához a 2014-es európai ranglistákon elfoglalt helyeinek bemutatása. A 200 vegyesen 1:59.87-tel a hatodik helyet foglalja el, ebben a számban a német Markus Deibler az éllovas 1:58.00-val, kettőjükön kívül még hat olyan úszó akad, aki idén 2 percen belül tudott teljesíteni. A 100 pillangón a még csak 21 esztendős orosz Vjacseszlav Prudnyikov 51.60-tal vezeti az európai rangsort, Cseh László 52.43.mal a tízedik. Ötven pillangón ugyanakkor nem található a neve az első 25 között, igaz, ehhez a számhoz nem is fűz túlzott reményeket.

„Körülbelül ugyanannyi esélyt adok magamnak a 100 pillangón, mint a 200 vegyesen, de hozzá kell tennem, hogy az idei versenyeimen igazán „maradandót” ezekben a számokban sem tudtam produkálni. Több mint két hét van hátra a rajtig, bőven elegendő idő az apró hibák kijavítására és a gyorsításra. A 400 vegyes elhagyása meglehetősen sok energiát szabadított fel, az átcsoportosítás is javíthat az esélyeimen.”

A 2006-os budapesti Európa-bajnokságon Cseh László „portfólióját” a két vegyes mellett a 200 méteres hát alkotta. Nem sokkal később a hátat a pillangó váltotta fel…

„A hátúszás igazából soha nem nőtt a szívemhez, arra vártam, hogy a pillangón is felvehessem a versenyt a világ legjobbjaival. Pekingben 1:52.70-es Európa-rekorddal lettem olimpiai ezüstérmes a 200 pillangón Michael Phelps mögött, és ha előre szaladunk az időben, ugyanebben a számban lettem Európa bajnok két éve Debrecenben, majd tavaly világbajnoki második helyezett a barcelonai 100 méteres pillangó döntőben. Szerintem jól váltottam.”

A nála fél évvel idősebb és 18 (!) olimpiai bajnoki címmel „gazdagabb” amerikai Michael Phelps visszatérése nem lepte meg igazán a Pekingben háromszor is a „Földön-kívüli” mögött végzett magyar úszót.

„Számítani lehetett arra, hogy még egyszer nekilendül és megpróbál felkészülni a 2016-os olimpiára. Négy számban is kipróbálja magát a jövő heti amerikai bajnokságon, hogy először is a világbajnoki indulás jogát érdemelhesse ki. Nagyra tartom az erőfeszítéseit, számomra az amerikai úszók teljesítménye és edzésmunkája mindig is tiszteletet parancsolt. Ezért is örültem annak, hogy az év elején David Marsh mesteredző meghívásának eleget téve az Egyesült Államokban edzhettem, méghozzá olyan sztárúszók társaságában, mint amilyen Ryan Lochte és Tyler Clary. Ha jövőre újra hívnának, szívesen térek vissza az Államokba, mert már az első „kirándulás” is nagyon hasznos volt. Most azonban először a berlini Európa-bajnokságon szeretnék túl lenni, aztán egy rövid pihenőt követően kijelölni azt az utat, amely remélhetőleg Rió de Janeiróba vezet” – kalandozott előre az időben Cseh László, aki ha nehezen is, de már megbarátkozott azzal az új helyzettel, hogy 2004 óta a berlini lesz az első, 400 vegyes nélküli Európa-bajnoksága.

Ajánlott videó