Sport

Először bokszolt lánnyal, rögtön kikapott

Taoriba Biniati országa egyetlen női bokszolója, így fiúkkal szokott edzeni.

Javában zajlik a skóciai Glasgowban a 2014-es Nemzetközösségi Játékok, amely az olimpiai után a második legnagyobb világesemény. A Nemzetközösségnek 53 tagja van, de 71 csapat jogosult indulni a megméretésen, így közel ötezer sportoló verseng különböző sportágakban.

2014-től kezdve a női boksz is bekerült a programba. Mi most a könnyűsúlyra koncentrálnánk, azon belül is az első kör egyik meccsére. Mert, hogy ott indult a Kiribati Köztársaság, egy 33 korallszigetből álló, alig több mint 100 ezer lelket számláló ország képviseletében Taoriba Biniati.


Fotó: Twitter

Hogy ez miért érdekes? Nos, a 18 éves Biniati gőzerővel készült hazájában a játékokra, azonban nem ment minden zökkenőmentesen. Nem, mert a szigeten, ahol él, nincs egyetlen női bokszoló sem rajta kívül, sőt, ő az első női bunyós arrafelé. Így kénytelen egy fa törzsét püfölni edzés gyanánt, vagy beszállni a fiúk tréningjébe. Ők azonban nem ütik meg.

„Együtt készülök a fiúkkal, de ők nem ütnek meg és ez gond, mert így nem tudok rendesen edzeni” – mondta az AP hírügynökségnek Biniati, aki így életében először a Nemzetközösségi Játékokon húzott kesztyűt nő ellen.

„Nem volt kvalifikáció, az országban pedig én vagyok a legjobb női bokszoló. Az egyetlen.”

Kedden mauritiusi ellenfele volt, a 24 esztendős Isabelle Ratna. Ratna rutinosan küzdött a ringben, a négymenetes meccset végül nagyon simán megnyerte és bemasírozott a következő körbe, ahol aztán a mérkőzésvezető félbeszakította a találkozót, mert annyival jobbnak látta az ausztrál Shelley Wattsot.

„Szomorú, de büszke is vagyok. Mindent megtettem azért, hogy méltóképpen képviseljem hazámat. Visszatérek és legközelebb már sokkal jobb leszek” – mondta Biniati, aki több száz néző előtt vívta meg első mérkőzését.

Ugyan vereséget szenvedett, de minden bizonnyal nagy élménnyel gazdagodott a fiatal lány. Edzője, Derek Andrewartha elmondása szerint ugyanis egy rendkívül szegény családból származik, az iskolát már rég abbahagyta és életében először járt hazáján kívül.

Négy év múlva Ausztráliába, Queenslandbe utazhat. Ott rendezik ugyanis a 2018-as Nemzetközösségi Játékokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik