Sport

Sárga trikóshoz méltó győzelem a Touron

Az összetettben vezető olasz Vincenzo Nibali nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny csütörtöki, 18. szakaszát, s ezzel óriási lépést tett a végső győzelem megszerzése felé.

Sárga trikóshoz méltó versenyzéssel Vincenzo Nibali nyerte a 2014-es Tour de France utolsó hegyi szakaszát. Az Astana kapitánya 10km-rel a cél előtt lendült támadásba, Chris Horner ritmusváltására reagált, majd ezt követően indult meg ismét és hatalmas fölénnyel ért célba. Nibali negyedik győzelmét jegyezte az idei kiírás alkalmával. Utoljára egy sárga trikós 1974-ben nyert négy szakaszt, akkor Eddy Merckx-nek sikerült ez a bravúr.

Nibali 1 perc 10 másodperc előnnyel ért haza üldözői sorrendben Thibaut Pinot (FDJ.fr), Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) és Tejay Van Garderen (BMC) előtt. Majka harmadik helye azt jelenti, hogy a lengyel versenyző matematikailag is megnyerte a hegyi pontversenyt. A nap nagy vesztese Alejandro Valverde (Movistar), aki 8km-rel a cél előtt szakadt le a dobogóért harcoló versenyzők csoportjától és mögöttük 35-40 másodperc hátrányban ért célba.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az összetettben második helyre Pinot lépett előre, a hátránya 7 perc 10 másodperc Nibalival szemben. Pinot mögött 13 másodperc hátrányban Peraud a harmadik, míg a negyedik 2 másodperccel elmaradva Peraud-tól Valverde. Ez azt jelenti, hogy az utolsó három etap előtt a második és a negyedik helyezett között mindössze 15 másodperc a különbség.

Nibali a Tour de France utolsó három szakaszát több mint 7 perces előnnyel várhatja és bár szombaton még egy hosszú időfutam szerepel programban, ezt a versenyt már kézben tartja. Már csak 400 kilométer választja el első Tour-győzelmétől.

Pénteken a Maubourguet Pays du Val d’Adour és Bergerac közötti 208,5 kilométeres távot teljesíti a mezőny.

További érdekességek a Tour de France-ról itt!

Eredmény – 18. szakasz, Pau-Hautacam, 145,5 km

1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 4:04:17 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 1:10 perc hátrány
3. Rafal Majka (lengyel, Saxo-Tinkoff) 1:12 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Nibali 80:45:45 óra
2. Pinot 7:10 p h.
3. Jean-Christophe Peraud (francia, AG2R) 7:23 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik