Sport

Rafal Majka nyerte a királyetapot

Az összetettben vezető Vincenzo Nibali növelte előnyét a Tour de France kerékpárverseny 17. szakaszán.

Hosszú szökés után Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) nyerte a 2014-es Tour de France királyetapját. A Tinkoff Saxo lengyel versenyzője tagja volt a nap folyamán formálódott szökésnek, melyben Joaquim Rodriguezzel (Katyusa) harcoltak a hegyi hajráknál a pontokért. Majka az utolsó két kilométerre érve szakadt el a másik állva maradt szökevénytől, Giovanni Viscontitól (Movistar) és végül 29 másodperc előnnyel ért haza.

Majka ezzel honfitársa, a lengyelek korábbi klasszisa Zenon Jaskula nyomdokaiba lépett, aki 21 évvel ezelőtt ugyanitt a Pla d’Adet-n tudott nyerni hegyi befutót. A 24 éves bringás második sikerét jegyezte az idei Tour de France alkalmával, miután korábban az Alpok királyetapján is elsőként haladt át a célvonalon. A Tinkoff-Saxo versenyzője a győzelemnek köszönhetően növelte az előnyét a hegyi pontversenyben.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az összetettben a sárga trikós Vincenzo Nibali szintén növelte az előnyét a második helyezett Alejandro Valverdével és harmadik Thibault Pinot-val szemben. A top10 tagjai közül a keddi etap nagy vesztese Romain Bardet indította az első akciót. Az utolsó előtti hegyet követő lejtmenetben fél percre gurult el a sárga trikós csoportjától, de a befutónak otthont adó Pla d’Adet első kilométerein megfogták. Ezt követően több kisebb próbálkozást láthattunk, Pinot is mutatta magát az élen, kevés sikerrel.

4,2 km volt hátra, amikor Nibali váltott ritmust. Vele csak Péraud tudta a lépést tartani. Nibaliék Visconti és Majka kivételével mindenkit lehagytak a korábbi szökés tagjai közül. Az olasz végül a másik két dobogósra 49 és 54 másodpercet vert, újabb lépést téve a végső siker felé.

További érdekességek a Tour de France-ról itt!

Eredmény – 17. szakasz, Saint-Gaudens – Lain-Lary Pla d’Adet, 124,5 km

1. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff-Saxo) 3:35:23 óra
2. Giovanni Visconti (olasz, Movistar) 29 mp hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 46 mp h.
…10. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:35 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Nibali  76:41:28 óra
2. Valverde 5:26 perc hátrány
3. Thibaut Pinot (francia, FDJ.fr) 6:00 p h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik