Sport

Ausztrál győzelem a Tour leghosszabb szakaszán

Szökés után Rogers nyerte a Pireneusok első hegyi szakaszát, Nibali megőrizte a sárga trikót.

Egész napos szökés után Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) nyerte a Pireneusok első hegyi szakaszát a 2014-es Tour de France-on. A Tinkoff-Saxo rutinos ausztrál versenyzője tagja volt a nap elején formálódott 21 fős csoportnak, mely az utolsó hegyet a Port de Balès-t 10 perces előnnyel kezdhette.


Fotó: MTI/EPA

A szökevények közül a hegyi hajrához José Serpa (Lampre-Merida), Thomas Voeckler (Europcar) és Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) érkezett együtt, akikhez a célig vezető 21km-es lejtmenetben Vassil Kiriyenka (Sky) és Cyril Gautier (Europcar) zárkózott fel. Az ötöstől Rogers az utolsó 4km-re érve lépett el és végül 9 másodperc előnnyel ért haza Voeckler, illetve Kiriyenka előtt. A szökésből sokat nyert Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) is, aki 8-10 percet faragott hátrányán a riválisaival szemben és ismét felzárkózott a top10-be.

Az esélyesek közül a Port de Balès-t Alejandro Valverde csapata a Movistar húzta meg. A nagy iramban Tejay Van Garderen (BMC), illetve a fehér trikós Romain Bardet (Ag2R) is leszakadt. A fiatal francia a nap végén elveszítette a dobogós helyét. A hegy utolsó másfél kilométerén Pinot indított, akivel csak Vincenzo Nibali tudta a lépést tartani. Ekkor Valverde közel 20 másodperc hátrányt szedett össze, amit a lejtmenetben ledolgozott. Ezzel Nibali, Valverde és Pinot, azaz az összetett jelenlegi első három helyezettje azonos idővel, 8 perc 32 másodperc hátrányban érkezett célba.

Eredmény – 16. szakasz, Carcassonne – Bagneres-de-Luchon, 237,5 km

1. Michael Rogers (ausztrál, Tinkoff-Saxo) 6:07:10 óra
2. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 9 mp hátrány
3. Vaszil Kirjenka (fehérorosz, Team Sky) azonos idővel
   
Az összetett élcsoportja:
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 66:49:37 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 4:37 perc hátrány
3. Thibaut Pinot (francia, FDJ.fr) 5:06 p h. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik