Sport

Majka volt a legjobb a királyetapon

A legtöbb szintkülönbséget tartalmazó hegyi szakasszal folytatódott a 101. Tour de France, ahol ma 60 km hegymenet várt a mezőnyre.

A 14. szakaszon a 177 km-es táv során két darab első és egy darab kiemelt kategóriás hegy szerepelt és az idei Tour legmagasabb pontját, a Col d’Izoard hágót is teljesítették, ahol a tengerszint felett 2360 méter magasra kellett felkapaszkodni – írja a velo.hu.

Ezen kívül a szintén 2.000 méter fölötti Col du Lautaret és a hegyi befutóhoz vezető 12 km-es Risoul hegy voltak a nap csúcspontjai. Az első két hegyen a nap elején formálódott 17 fős szökevénycsoport tekert át komolyabb előnnyel elsőként, a favoritok csoportja még nyugodt tempóban teljesítette ezeket a mászásokat. Az utolsó hegyen aztán elszabadult a pokol. Bardet és az Ag2R hatalmas tempót diktált a főmezőnyben a Risoul első felében, majd 3.5 km-re a céltól, a tegnapi napot szinte lemásolva, Vincenzo Nibali (Astana) támadása következett.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ez a tempóváltás szétrázta a favoritok csoportját, Nibalival csak Peraud tudott menni, a legjobban pedig az öszetett második, Alejandro Valverde (Movistar) szenvedett. A szökevények közült csak a lengyel Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) bírta ki az élen és egész napos szökést követően megérdemelten nyerte az Alpok királyetapját. Ezzel ő lett a második lengyel a verseny történetében, akinek sikerült egy szakaszgyőzelem. Mögötte Nibali jött be másodiknak, Peraud harmadik lett. Az Astana kapiánya mai akciójával megint növelte előnyét, az összetettben így már 4 és fél perccel vezet.

A további nagy nevek egyesével érkeztek meg az 1855 m magasan kijelölt célhoz és nagy verseny folyt a másodpercekét. A top 5-ben végül nem történt helycsere, de a harmadik helyen álló Bardet megközelítette Valverdét 13 másodpercre. A nap nagy vesztesei Van den Broeck (Lotto-Belisol) és Rui Costa (Lampre-Merida) akik kicsúsztak a legjobb tízből, miután ma közel 5 percet kaptak.

Eredmény – 14. szakasz, Grenoble – Risoul, 177 km, hegyi befutó

1. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff-Saxo) 5:08:28 óra
2. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 24 másodperc hátrány
3. Jean-Christophe Peraud (francia, AG2R) 26 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Nibali 61:52:54 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 4:37 perc hátrány
3. Romain Bardet (francia, AG2R) 4:50 p h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik