Sport

Nibali erődemonstrációt tartott

Vincenzo Nibali nyerte az Alpok első hegyi szakaszát, tovább növelte előnyét az összetettben.

Vincenzo Nibali (Astana) nyerte a 2014-es Tour de France első nagy hegyi szakaszát az Alpokban. Az idei Tour alkalmával először teljesített a mezőny kiemelt kategóriás hegyet, a befutóra a Chamrousse 18.2 km hosszú, átlagban 7.3%-os emelkedőjén került sor. Nibali 10 másodperc előnnyel ért célba a hegymenet felénél támadó Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) és Leo König (NetApp) előtt.

A sárga trikós minden riválisával szemben jelentős mértékben növelte az előnyét. Alejandro Valverde (Movistar) 50 másodpercet kapott, de ezzel is előre lépett a második helyre. Az etapot másodikként kezdő Richie Porte (Sky) ugyanis már 14km-rel a cél előtt leszakadt a hegyen és 8 perc 52 másodperces hátrányt szedett össze, amivel a top10-ből is kicsúszott.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A hatalmas hőségben rendezett etap elején egy 9 fős szökés formálódott, melyből az utolsó emelkedőre ketten maradtak állva: Alessandro De Marchi (Cannondale) és őt egy percre követve Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step). De Marchi már az utolsó előtti hegyen elszakadt a többi szökevénytől és bátor szóló akcióba kezdett, de 13km-rel a cél előtt utolérték. A főmezőnyben Porte kivételével sokáig együtt tekertek az esélyesek. A támadások sorát 10km-rel a cél előtt Valverde nyitotta, akihez Nibali és Pinot zárkózott fel. A trió fél perces hátrányban követte a korábban ellépő König-Majka kettőst.

A sárga trikós 6,6 km-rel a cél előtt indított. Hamar felzárkózott az élen haladók mellé, akik az utolsó 3km-re érve szakadtak le tőle. Nibalit innentől már nem lehetett megállítani és nagy fölénnyel nyerte a napot. Az Alpok első hegyi szakasza után elégedettek lehetnek a franciák is, hiszen a dobogó harmadik helyére Romain Bardet (AG2R), a negyedikre Thibaut Pinot lépett előre.

További érdekességek a Tour de France-ról itt!

Eredmény – Tour de France, 13. szakasz, Saint-Étienne – Chamrousse, 197,5 km

1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 5:12:29 óra
2. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff-Saxo) 10 mp hátrány
3. Leopold König (cseh, NetApp) 11 mp h.
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 50 mp h.
…7. Romain Bardet (francia, AG2R) 1:23 perc h.

Az összetett élcsoportja:
1. Nibali 56:44:03 óra
2. Valverde 3:37 perc hátrány
3. Bardet 4:24 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik