Sport

Nibali visszavette a sárga trikót

Az olasz bringás szakaszgyőzelemmel vette vissza a sárga trikót, Contador feladta a Tour de France-t.

Vincenzo Nibali nyerte a Tour de France hétfői hegyi befutós szakaszát, mely ismét egy vezéráldozatot hozott a favoritok között. Alberto Contador 95 kilométerrel a cél előtt keveredett bukásba és olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy később fel kellett adnia a versenyt – írja a velo.hu.

Sikerével Nibali visszavette a sárga trikót. Az Astana kapitánya az utolsó emelkedő utolsó két kilométerén indult meg a favoritok csoportjából és végül 20 másodperces különbséget alakított ki a riválisaival szemben. Porte, Valverde, Bardet és Pinot érkeztek egy csoportban az olasz mogött. Nibali az utolsó kilométerre érve felzárkózott az egész nap szökésben tekerő Joaquím Rodríguez (Katyusa) mellé. Az utolsó 800 méteren még fej-fej mellett haladtak, majd Nibali ritmust váltott és lerázta a Katyusa kapitányát is.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Mozgalmasan telt a hét kategorizált emelkedőt és 44 km hegymenetet tartalmazó etap eleje. Már a rajt után egy bombaerős szökés formálódott Rodríguez, Peter Sagan és Thomas Voeckler részvételével. Ehhez a bolyhoz a vasárnapi szakaszgyőztes Tony Martin (Omega Pharma – Quick Step) hatalmas teljesítménnyel felvitte a fehér trikós Michał Kwiatkowskit. A szökevények legnagyobb előnye az öt percet is elérte, amivel a lengyel virtuálisan már sárga trikósnak mondhatta magát.

A főmezőny Contador bukása után megtorpant, de Kwiatkowski szökése miatt nem várhattak sokat Nibaliék. Az Astana az utolsó három emelkedőn nagy iramot diktálva bedarálta a nap eleji szökés tagjait. A sárga trikós Tony Gallopin (Lotto-Belisol) már az utolsó előtti emelkedőn leszakadt, így Franciaország legnagyobb nemzeti ünnepén nem volt reális esélye megőrizni a vezető helyét az összetettben. Nibali a győzelmével nemcsak visszavette a sárga trikót, de megnyugtató előnyben várja a folytatást a riválisai előtt. Az összetett második helyén 2 perc 23 másodperc hátrányban Richie Porte (Sky) áll, míg a harmadik 2 perc 47 másodperccel elmaradva Alejandro Valverde (Movistar).

További érdekességek a Tour de France-ról itt!

Eredmény – 10. szakasz, Mulhouse-La Planche des Belles Filles, 161,5 km

1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 4:27:26 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ.fr) 15 mp hátrány     
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 20 mp hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Nibali 42:33:38 óra 
2. Richie Porte (ausztrál, Team Sky) 2:23 perc hátrány    
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 2:47 perc hátrány    

Ajánlott videó

Olvasói sztorik