Sport

Tony Martin hősies szólógyőzelme a Touron

A német bringás egy hosszú szökés után megnyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi, 9. szakaszát, amelyen a francia Tony Gallopin átvette a vezetést összetettben az olasz Vincenzo Nibalitól.

Hosszú szökés után Tony Martin (Omega Pharma – Quick Step) nyerte a Tour de France kilencedik szakaszát. Martin és Alessandro De Marchi (Cannondale) már a szakasz eleji akciók alkalmával az élre állt. A német időfutam specialista 60 km-rel a cél előtt az idei Tour első első kategóriás emelkedőjének a Le Markstein-nek a mászása közben szakadt el De Marchitól és innentől kezdve egyedül haladt a cél felé. Martin végül 2 perc 45 másodperces előnnyel ért haza az üldözői előtt. A második csoport élén a hajrát Fabian Cancellara (Trek) nyerte Greg Van Avermaet (BMC) előtt.


Tony Martin, miközben áthalad a célvonalon
Fotó: Europress Fotóügynökség 

A kétfős szökevénycsoport mögött egy 28 fős üldözőboly formálódott 35 km megtétele után, melyet szintén elengedett a mezőny. Ebben a csoportban Tony Gallopin (Lotto-Belisol) hátránya mindössze 3 perc 27 másodperc volt a sárga trikós Vincenzo Nibali (Astana) mögött. Az Astana nem erőltette az üldözést, ahogy egyetlen más esélyes csapata sem. Végül ez a boly 5 perc előnnyel ért haza a főmezőny előtt. Gallopin ennek megfelelően átvette a sárga trikót, melyet könnyen lehet, hogy mindössze egy napig őrizhet, hiszen július 14-én hétfőn, a franciák nemzeti ünnepén egy hegyi befutós szakasszal folytatódik a verseny.

Az esélyesek nyugodt napot zártak, Thibaut Pinot (FDJ) egy apróbb próbálkozását leszámítva a hét kategorizált emelkedőt tartalmazó napon egyetlen akciót sem láthattunk. Martin mögött 7 perc 46 másodperc hátrányban gurultak át a célvonalon Nibaliék. A szökevények közül sokat nyert Tiago Machado (NetApp), aki a harmadik helyre lépett előre. Illetve Pierre Rolland (Europcar) is elégedett lehet, hiszen az első héten összeszedett jelentős hátrányából faragott és ismét a top10 tagjának mondhatja magát.

További érdekességek a Tour de France-ról itt!

Eredmény – Tour de France, 9. szakasz, Gérardmer-Mulhouse, 170 km

1. Tony Martin (német, Omega Pharma – Quick-Step) 4:09:34 óra
2. Fabian Cancellara (svájci, Trek) 2:45 perc hátrány
3. Greg Van Avermaet (belga, BMC Racing) azonos idővel
   

Az összetett élcsoportja:
1. Tony Gallopin (francia, Lotto) 38:04:38 óra
2. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 1:34 perc hátrány
3. Tiago Machado (portugál, NetApp) 2:40 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik