Sport

Sikeres szökés a Vogézek első hegyi szakaszán

Blel Kadri révén megszületett az első francia siker a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelyen az olasz Vincenzo Nibali továbbra is magabiztosan őrzi az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A Vogézekbe érkezett a 2014-es Tour de France mezőnye. A 161km-es szakaszon az utolsó 30km-en két második kategóriás emelkedő magasodott, míg a befutóra egy harmadik kategóriás húzódáson került sor. 40 km megtétele után formálódott a napon egy szökés, melyből végül Blel Kadri (AG2R) 2 perc 17 másodperces előnnyel hazaért a favoritok előtt – írja a velo.hu.

A főmezőnyben az emelkedőkön Alberto Contador csapata a Tinkoff Saxo hatalmas iramot diktált, aminek köszönhetően az utolsó kaptató lábánál már csak a legerősebbek maradtak együtt. Kadri kivételével az esélyesek az összes korábbi szökevényt bedarálták. Nem volt vissza két kilométer, amikor Contador ritmust váltott. Vele csak Nibali tudta a lépést tartani, illetve pár másodperc hátrányban Richie Porte kapaszkodott mögöttük.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Contador minden erőfeszítése ellenére nem tudta lerázni Nibalit, mindössze az utolsó métereken alakított ki a sárga trikóssal szemben 3 másodperces különbséget. Porte pedig 7 másodpercet kapott a Tinkoff Saxo kapitányától.

A Sky ausztrál versenyzője ezzel a harmadik helyre lépett előre az összetettben. A különbség a favoritok között ettől függetlenül érdemben nem változott, Nibali őrzi a sárga trikót. A többi nagy név, mint Van Garderen, Pinot, Bardet, Péraud és Valverde 20-30 másodperccel később gurultak át a célvonalon.

A nap nagy vesztese az összetett második helyén álló Jakob Fuglsang (Astana), aki utolsó előtti emelkedőn szakadt le és több, mint másfél hátrányt szedett össze. Szintén 1 percnél többet kapott Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol) és az Michał Kwiatkowski (Omega Pharma – Quick Step) is.

Még több érdekesség a Tour de France-ról ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik