Sport

Magyar éremeső a kajak-kenu Eb-n

Nagyon kijött a lépés a magyaroknak a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Győzött ezer méteren a kajakos Csipes Tamara, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, valamint 500-on a női kajaknégyes, míg a kenus Vajda Attila, a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó és a kenunégyes második lett, ugyancsak egy kilométeren.

Elsőként az Ausztráliából idén hazatért Csipesnek szurkolhatott a döntőkre szinte teljesen megtelt lelátókon drukkoló magyar tábor. A női kajak egyesek 1000 méteres döntőjéből hiányzott a korábban magyar színekben világbajnok, címvédő szerb Ruzicic-Benedek Dalma, aki a hírek szerint egészségi okokból nem indult el a fináléban. Féltáv után a magyar kajakos felzárkózott az élmezőnyre, le is hagyta az éllovast, és a hajrára is elsőként érkezett. Az utolsó métereken aztán a skandináv rivális visszatámadott, de ez már nem volt elég, mert a magyar versenyző – ha minimális különbséggel is, de – elsőként haladt át a célvonalon.


Fotó: MTI

A következő döntőben is magyar éremesély mutatkozott, a kenus Vajda világbajnoki címvédőként készült ismét borsot törni a hazai kedvenc, aktuális olimpiai bajnok Sebastian Brendel orra alá. Sajons erős hajrája ellenére csak megszorongatni tudta német riválisát, lehagyni már nem, s így másodikként ért a célba.

A Medveczky, Sarudi duónak a kevés nevező miatt csak a döntőben kellett először vízre szállnia. A finálét a fehéroroszok kezdték a legjobban, féltávnál is ők vezettek a németek és a magyarok előtt, s végig meg is tartották előnyüket. A tavaly egyesben világbajnok Medveczky vezette magyar hajó egy jól sikerült hajrával aztán végül ezüstérmet szerzett.

A női pároshoz hasonlóan a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kenu négyesnek is a finálé jelentette az első, s egyben utolsó fellépést a kontinensviadalon. A tavaly hetedik magyar hajó jól kezdett, az élboly tagjaként haladt, 500 méternél a harmadik volt, s úgy tűnt, végül még ennél is feljebb kapaszkodik, de a rendkívül szoros befutó után maradt a harmadik helyen. Győztek a fehéroroszok a románok előtt, de aztán néhány perc múlva jött a csattanó: a románokat utólag kizárták, szabálytalan versenyzés miatt, s így Kissék mégis a második helyen zártak.


Fotó: MTI

Ezután a női kajaknégyesek küzdelme következett 500 méteren, a Szabó Gabriella vezette magyar hajó – ugyan más összeállításban, de – címvédőként indult a döntőben. A Szabó, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű csapat ennek megfelelően szinte azonnal a start után az élre állt, végül nagy fölénnyel jött össze a címvédés.

A Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába 1000 méteren, hatodik lett, de a nap utolsó ezres fináléja még tartogatott örömöt és izgulnivalót a magyaroknak. A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenukettős tavaly némi meglepetésre lett második az Eb-n, aztán később világbajnoki címet szerzett, s Brandenburgba már favoritként érkezett.

Az utolsó kétszáz méteren Mikéék őrült hajrába kezdtek, méterről méterre közelítették meg az elfáradó oroszokat, s az utolsó métereken már ők haladtak elől. A célba elsőként beérkezve óriási örömujjongásban törtek ki, s a nagy győzelem után a levegőbe csaptak diadalittasan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik