Sport

Kiutálták hazájából a wimbledoni bajnokot

Éles támadások kereszttüzébe került a héten Petra Kvitová, kétszeres wimbledoni bajnok cseh teniszező, miután bejelentette: tartós lakhelyét tavaly ősszel Monacóba helyezte át, hogy kevesebbet kelljen adóznia.

“Kvitovát meg kellene fosztani cseh állampolgárságától” – nyilatkozta Stanislav Huml, ismert szociáldemokrata parlamenti képviselő. Huml a Facebook közösségi portálon írt bejegyzésében azt állította, hogy Kvitová döntése “szégyen”, s adócsalásnak minősíthető.

“Petra kitűnő teniszező, de emberként nem állítható példaképnek mások elé” – mondta Daniel Rovny, prágai önkormányzati képviselő a Mladá Fronta Dnes című napilapnak.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A vélemények Kvitová döntéséről a közgazdászok körében is vitát váltottak ki. A liberális gazdasági szakértők szerint Kvitová döntése érthető, s azt nincs miért bírálni. A nagyobb állami újraelosztást támogató közgazdászok viszont azt mondják, Kvitová lépése helytelen volt, sérti az állam érdekeit. 

Petra Kvitová a múlt hétvégi, második wimbledoni győzelméért mintegy 60 millió cseh korona (1 korona – 11,3 forint) értékű jutalmat kapott. Első wimbledoni diadalát 2011-ben aratta. A cseh sajtó többsége ugyanakkor védelmébe vette a világhírű teniszcsillagot.

A Lidové Noviny című konzervatív napilap rámutatott: Kvitová hírnevet szerzett Csehországnak a világban, és sikereit nem a cseh adófizetők finanszírozták, ahogy egy-két politikus állítja, hanem azokat saját munkájának, erős akaratának köszönheti.

Ivo Kaderka, a Cseh Tenisz Szövetség (CTA) elnöke szerint Kvitová nem tett mást, mint amit mások előtte már régen megtettek, de ezért senki sem bírálta őket. A legjobb cseh teniszezők – például Tomás Berdych, Radek Stepánek vagy a fiatal Lucie Safárová – már régóta Monacóban laknak. “Sajnos nálunk (Csehországban) továbbra is érvényes az a mondás, hogy a sikert nem lehet megbocsátani” – jegyezte meg Kaderka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik