Sport

Tyson Gay újra a régi

Az amerikai sprinter első győzelmét aratta, miután lejárt doppingolás miatti egyéves eltiltása.

Az amerikai sprinter hétfő este egy párizsi viadalon 10.04 másodperces idővel nyerte a 100 métert, az esős időben a trinidadi Richard Thompson (10.16) lett a második.

A 31 éves Gay a múlt héten a lausanne-i Gyémánt Liga-versenyen ennél lényegesen jobb időt ért el, de 9.93 másodperccel csak másodikként ért célba honfitársa, Justin Gatlin (9.80) mögött.

A világcsúcstartó jamaicai Usain Bolt (9.58) mögött a világ második leggyorsabb emberének (9.69) számító Gaynek egy tavaly májusi mintájában anabolikus szteroid nyomaira bukkantak az ellenőrök. A vágtázó már a hír kirobbanása után jelezte, hogy nem keres kifogásokat, mert tudja, mi történt: olyan emberben bízott meg, akiben nem kellett volna. Később nyilvánosságra került, Gay szervezetébe kenőccsel jutott be a tiltott szer. 

Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) május 2-án egy évre – június 23-ig – tiltotta el. Gay elfogadta, hogy minden eredményét töröljék 2012. július 15-ig visszamenőleg, mivel akkor használta először azt a krémet, mely anabolikus szteroidot tartalmazott. Az atléta a londoni ötkarikás játékokon a 4×100 méteres váltóval szerzett ezüstérmét visszaadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

Gay a 2007-es világbajnokságon három aranyérmet (100 m, 200 m, 4×100 m) nyert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik