Sport

Urbányi a magyar foci amerikai nagykövete

A kétszeres válogatott labdarúgó az Major League Soccer (MLS) legutóbbi bajnoka, a Kansas City alkalmazásában áll és magyar játékosok karrierjét is egyengetné.

A Team USA brazíliai teljesítménye azt mutatja, hogy Észak-Amerikában a “európai” foci már nem az a gyenge próbálkozás, ami anno volt. Kijelenthető, a Major League Soccer, ez fiatal, 21 éves, 1993 telén alapított bajnokság már túl van a gyermekkoron. Jelen állás szerint a legintenzívebben fejlődő profi liga a tengeren túlon, és immár nem kérdés; üzletileg, és szakmailag is stabil lábakon áll.

Valamennyi csapat üzemeltet saját akadémiát. Az MLS 2013-as bajnoka, a Kansas City például egy millió dolláros költségvetést sem sajnál erre a célra. 

A Magyarországon többnyire meg nem értett Urbányi István 2014 április 1. óta áll hivatalosan Kansas City alkalmazásában. A klub akadémiájának U16-os és U18-as csapatát felügyeli vezetőedzőként. Bevallása szerint ez izgalmas feladat és egyben óriási kihívás. 

“A legnehezebb időszak a labdarúgásban a felnőtté válás, a 18-22 éves időszak, amiben az itteni a rendszer remek, extra alternatívát ad a játékosoknak. Észak-Amerikában az egyetemeken Divízió 1, 2, 3-as bajnokság van. Ebből az 1 kifejezetten jó színvonalú. Itt nagy iramú meccsek vannak, gyakran 10-15 ezer néző előtt. Az egyetlen hátránya, hogy egyelőre még csak ősszel zajlik a liga , míg tavasszal a tanuláson van a hangsúly, de szó van az őszi-tavaszi átállásra. A legtöbb játékos az akadémia után a College Football, az egyetemi bajnokságok irányába indul és az ügyesebbek onnan profiként térnek vissza. De az igazán tehetségesek átugorhatják ezt a szintet” – számolt be a szakember amerikai tapasztalatairól.

Urbányi nagyobbik fia is ezt az utat választotta. Ő San Francisco-i egyetemen ösztöndíjasa és eközben a Division 2-ben érdekelt csapat megbecsült játékosa. A magyar szakember elmondása szerint ugyan számos magyar úszó, vízilabdázó választja az “amerikai ösztöndíjas” utat, a tanulást és a sportolást egyszerre, ennek ellenére a hazai labdarúgásban erre kevés példa akad.

Urbányi úgy érzi, az ő lehetősége más lehetősége is egyben, így örömmel vállal egyfajta “nagykövet szerepet” és szívesen segít a vállalkozó magyar ifjaknak.

Hétfőn 20:30-tól a Fix televízió Sportpálya című adásának vendége lesz Urbányi István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik