Sport

Parázs csatában nyert Wimbledont és világelsőséget Djokovic

A szerb Novak Djokovic nyerte a férfi egyest a wimbledoni teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben öt szettben legyőzte a hétszeres bajnok svájci Roger Federert.

A kettejük különpárharcában 18-16-ra vezető, idén Wimbledonban eddig mindössze egy szettet vesztő Federer önbizalmát fokozhatta, hogy egyetlen Grand Slam-döntőjüket ő nyerte meg a 2007-es US Openen. A hat GS-trófeánál tartó Djokovic ellen szólt az is, hogy utóbbi hat GS-fináléjából ötöt elbukott, ráadásul négy szettet is vesztett már a mostani versenyen.

A vasárnapi mérkőzés első játszmájában a 17 Grand Slam-diadalával rekorder svájci időnként bizonytalankodott, de a két sztár bréklabda nélkül jutott el a rövidítésig. Ez – bár ellenfelének saját szervájánál szettlabdája volt – a jobban összpontosító Federeré lett 9-7-tel.

A folytatásban a bázeli játékos 1:1-nél elvesztette az adogatását, majd mivel ő továbbra sem jutott el bréklabdáig, az egyre magabiztosabbá váló Djokovic 43 perc alatt kiegyenlített.

 Fotó: Europress fotóügynökség

A harmadik felvonásban felgyorsult a játék, rövidebb labdamenetek következtek, Djokovic 5:5-nél két bréklabdát is elszalasztott. A második rövidítésben a hétszeres londoni bajnok svájci több könnyű ütést is elrontott, a 2011-es győztes pedig élt a lehetőséggel, és 49 perc alatt hozta a játszmát.

A negyedik szettben Djokovic 1:1-nél brékelt ismét, ám 32 éves ellenfele rögtön ledolgozta hátrányát, csakhogy a szerb ismét elvette az adogatását, s ekkor már 4:2-re vezetett. Ennek ellenére 5:2-nél nem tudta kiszerválni a meccset, Federer pedig – aki hétfőtől harmadik lesz a világranglistán – saját adogatásnál 25. ászával hárított mérkőzéslabdát, majd ugyanezzel a lendülettel elvette riválisa szerváját, és kiegyenlített a szettek tekintetében.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Az utolsó játszmában – noha itt is, ott is voltak bréklabdák – mindkét játékos hozta adogatását egészen 5:4-ig, amikor Federer néhány váratlan hibát követően elbukta a szerváját, így vesztesen zárta kilencedik wimbledoni fináléját.

A 27 éves Djokovic a trófea mellé 1 760 000 fontot (651 millió forint) kapott, míg Federer 880 ezerrel vigasztalódhatott.

Djokovic 2011 után másodszor bizonyult a legjobbnak a londoni füves pályás Grand Slam-tornán, összességében pedig a hetedik GS-trófeáját hódította el.

Sikerének értékét növeli, hogy hétfőtől az eddigi éllovas spanyol Rafael Nadalt megelőzve ismét ő vezeti az ATP-világranglistát.

Eredmény – Wimbledon, férfi egyes, döntő:

Djokovic (szerb, 1.)-Federer (svájci, 4.) 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik