Sport

Fertőzés a Balatonnál: egyelőre rejtély, mi okozta

Kiváló a tó vízminősége a liminológiai intézet vezetője szerint, a hétvégi úszóversenyen történt tömeges megbetegedések okáról azonban továbbra is csak találgatni lehet.

Kapcsolódó cikkek

Présing Mátyás, a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nyilatkozott. A szakember kizárta a közvetlen összefüggést a halpusztulás és a Magyar Úszás Napját követő megbetegedések között. A halpusztulás okait még vizsgálják.

A biológus elmondta, hogy legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a Balatonba – jegyezte meg.

Felidézte, hogy a népegészségügyi szolgálat a rendezvény előtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett. Ez ugyanis egy nagy partszakasz, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív fürdőélet zajlik – hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor a népegészségügyi vizsgálat befejezéséig az okról csak találgatni lehet – fűzte hozzá.

Présing Mátyás végül hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy nyugodtan fürödjön a Balatonban.

Fotó: MTI

Korábban többen megbetegedtek miután szombaton részt vettek a Magyar Úszás Napja elnevezésű rendezvényen Balatonfüreden. Az olimpiai bajnok Risztov Évát és a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) jelezte, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) előírásainak, továbbá a sportág hazai szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt kétszer megvizsgáltatta a víz minőségét.

“A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására” – áll a MÚSZ korábbi közleményében.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal több szakigazgatási szervezete is vizsgálja a fertőzéses megbetegedések okát.

A Bors információi szerint a fertőzöttek tünetei nem olyanok, mint az ételmérgezésnél. A versenyzők a nagy­szabású rendezvény alkalmával nem egy helyen étkeztek és nem egyforma ételt kaptak. Egyetlen közös szál van a fertőzöttek közt, mégpedig, hogy valamennyien úsztak a vízben.

Fotó: MTI

Risztov Évát a borsonline.hu kereste meg, hogy meséljen a kellemetlen élményről. Az úszónő elmondta, nem emlékszik rá, mikor volt utoljára ilyen rosszul.

“A verseny után még nem volt semmi gond, aztán fokozatosan egyre rosszabbul lettem. Vasárnap délután már jártányi erőm is alig volt. Infúziót kapok, két napja vagyok kórházban, ami nem csak azért dühít, mert nem szeretek betegágyban feküdni, de azért is, mert alig két hónapom van a berlini Euró­pa-bajnokságig. A felkészülésem legrosszabb pillanatában jött ez a fertőzés, amiről most még nem is tudom, mennyit vesz ki belőlem” – nyilatkozott Risztov.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik