Sport

Balatoni fertőzés: Gyárfás Tamás bocsánatot kért

A Magyar Úszó Szövetség elnöke megkövette azokat, akik a Magyar Úszás Napján megbetegedtek. Még nem tudni, mitől.


Gyárfás Tamás elnézést kért
Fotó: MTI/archív

Továbbra sem tudni, mitől fertőzödtek meg több százan szombaton, a balatonfüredi úszóeseményen. Másnap lett kellemetlen következménye a Balatonban úszásnak.

Ahogy írtuk, nagyon sokan hányással, hasmenéssel, lázzal küzdve kerültek kórházba. A nyílt vízi Európa-kupa profi versenyzői, így Risztov Éva és Gyurta Gergely éppúgy, mint a Jövő Bajnokai, ők háromszázan úsztak a sport ünnepén.

Nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-t.

Késő délután aztán Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke írt nyílt levelet a Facebookra, ebben elnézést kér minden érintettől.

A levelet változtatás nélkül közöljük alább.

A Magyar Úszó Szövetség elnökének levele:

Bocsánat…

A szívünket lelkünket akartuk beletenni ebbe a várva várt eseménybe, a Magyar Úszás Napja rendezvénybe, aztán tessék a baktériumok árasztották el a vizet.

Nem tudom, hogy a Magyar Úszó Szövetségnek kell-e szabadkoznia, de ha igen, ha nem, elnézést kérünk mindazoktól a sportemberektől, világsztároktól, szenioroktól, a Jövő Bajnokai ifjú titánjaitól és persze az amatőröktől, akiknek akaratlanul komoly gondot okoztunk.

Mindenekelőtt jobbulást kívánok mindenkinek, ugye aligha kell kérnünk, hogy továbbra is szeressék a Balatont, a vizet, még ha most piszkosul el is bánt velünk.

Nem kell hangsúlyozni, feltételezem, hogy már mindenki tudja: az illetékes hatóságoktól egy héttel a verseny előtt, majd közvetlenül a rajtot megelőzően megkaptuk a hivatalos dokumentumot: a víz tiszta, megfelel a követelményeknek.

Aztán történt ami történt: mindmáig nem tudjuk az okát. Hallottunk rossz szennyvíz elvezetésről, halpusztulásról, arról is hogy néhány versenyző betegen érkezett, és miattuk terjedtek szét a baktériumok a vízben, de nem akarunk találgatni. Még olyan is volt, aki a leghatározottabban azt állította: ételmérgezés mindennek az oka. Ezt is csak logikai úton tudjuk megkérdőjelezni: lett beteg, aki a Silver Hotelben lakott és étkezett (Risztov Éva, Gyurta Gergely Olasz Anna), olyan is aki kollégiumban (Jövő Bajnokai), de a külföldiek közül is sokan ágynak estek, annak ellenére, hogy ők máshol laktak, mást ettek.

Mindenkit megkövetünk, még ha bátorkodunk megtenni azt a kijelentést, a Magyar Úszó Szövetség mindent megtett, hogy E G É S Z S É G E S hangulatban mindenki örömére kerüljön lebonyolításra ez a szebb végkövetkezményekkel remélt vízi fesztivál.

Gyárfás Tamás

MÚSZ-elnök

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik