Sport

Taróczy: Murray tuti nem nyeri meg Wimbledont

A korábbi páros Davis Kupa-győztes – aki csütörtökön díszpolgári címet kap a fővárostól – rövid előzetest adott a következő Grand Slam-torna előtt.

Budapest és a XII. kerület is díszpolgári címet adományoz Taróczy Balázsnak, hazánk legeredményesebb férfiteniszezőjének. A kétszeres páros Grand Slam-győztes ma is fáradhatatlanul dolgozik a tenisz népszerűsítéséért, minden ősszel megszervezni a Tennis Classics gálát, amelynek hála, világklasszisok érkeznek Budapestre.

Egy szerdai átadóünnepségen beszéltünk vele (az apropóról a keretes írásunkban).


A teniszfal átadásakor
Fotó: Sport24

„Óriási megtiszteltetés a két kitüntetés, először a XII. kerületi elismerésről hallottam, aminek rettenetesen örültem, hiszen idestova negyven éve élek a kerületben, itt érzem otthon magam, teljes mértékben lokálpatrióta vagyok” – mondta Taróczy Balázs. „Később jött a még nagyobb megtiszteltetés, a főváros díszpolgári címe. Olyan nagyságok mellett vehetem át a címet, mint Rubik Ernő, Rost Andrea vagy Faragó Tamás, Kocsis Zoltán.

Hogy áll a Tennis Classics szervezése?

Idén november 18-án lesz a gála, a dátum adott, ehhez kell megkeresnem a játékosokat. Voltam már több fordulós megbeszéléseken, neveket még nem árulnék el babonából. Minden együtt van ahhoz, hogy ugyanolyan színvonalas és nagy neveket tartalmazó listánk legyen, mint az elmúlt években. Egy hónapon belül eldől minden. A jövő héten kezdődik Wimbledon, ez az a verseny, ami után a teniszezők eldöntik, hogy az év második felében mit csinálnak. Ez a ranglistájuktól függ, és attól, látnak-e esélyt a mastersra, és az is kérdés, a Davis-kupában versenyben vannak-e még.

Ott lesz Wimbledonban?

Igen, megyek két napra, nem játszani, hanem tárgyalni a játékosokkal és az ügynökökkel, és lezárjam a lezárandókat.

Mit tippel az idei tornára?

Elég régóta arra várok, hogy legyen egy Grand Slam, ahol nem a négy nagy játékos valamelyike nyer. Ausztráliában így történt, ahol Wawrinka nyert. Más kérdés, hogy Párizsban kiesett az első fordulóban. Visszaállt a rend, Djokovic és Nadal volt a döntőben. Nekem személy szerint közülük Djokovic a legnagyobb teniszező, Nadal egy elképesztő versenyző, füvön kevésbé esélyes, hiszen a szervája a leggyengébb a játékosok között. Hiszek abban, hogy előbb-utóbb lesz valaki, aki váratlanul nyer egy nagy tornát. A bolgár Dimitrovról sokat beszélnek, teljesen jogosan, egyszer odaérhet. Szeretem a játékát, csakúgy, mint a japán Nishikorit, aki okosan játszik. Nem nagyon kedvelem Raonicot, de olyan adogatása van, ami bármikor elvezetheti a végsőkig, talán. A lett Gulbis egy nagyszerű versenyző, most egy osztrák edzője van, akivel tovább fejlődhet. Egyet biztosan mondhatok: Murray nem nyeri meg újra Wimbledont.

Miért nem?

Már az önmagában óriási dolog, hogy ekkora nyomás mellett britként győzött tavaly. De ehhez mindennek össze kellett jönni, az ellenfelek is nyakig benne voltak a sikerben. Rengeteget segített neki Ivan Lendl, aki tartást adott a játékának, a személyiségének. Most már nincs Lendl, most Amelie Mauresmo lett az edzője, ez nagyon meglepő variáció. Most kisebb rajta a nyomás, de azt gondolom, a hit és a vágy most hiányzik majd belőle, ez pedig szükséges a sikerhez.

Pöpec lett a Városmajor

Megújult a XII. kerületi park. Itt-ott rá is fért. A legnagyobb újítás, hogy rekortán futópálya létesült (585 méter hosszú), és a pálya kivilágítást is kapott, 13 kandelábernek hála.


Megszépült a Városmajor
Fotó: Sport24

A játszóterek, a pingpongasztalok mellett felújították a park közepén álló teniszfalat is, amelyet hivatalosan szerdán adtak át a nagyérdeműnek. Az egyik oldalára a XII. kerületi graffiti pályázat győztesének alkotása került, a másik oldalára egy hálót festettek.

Taróczy Balázs „ütötte be” a falat szerdán, aki elmondta, profi teniszezőként is gyakran ütögetett falnál, még a Margitszigeten egy-egy Davis-kupa meccs előtt is volt erre példa. Manapság már nem divat a profi sportban, de az amatőrök számára kifejezetten hasznos a „falazás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik