Sport

47 magyar cselgáncsozónak szurkolhatunk Budapesten

Mivel a rendező ország súlycsoportonként akár négy versenyzőt is indíthat, a szokásosnál több, 47 magyar cselgáncsozó vesz részt hétvégén az első Budapest Grand Prix-n.

Az 50 alkalommal megrendezett Hungária Kupát felváltó, 100 ezer dollár összdíjazású viadal hétfői sajtótájékoztatóján Marius L. Vizer, a nemzetközi szövetség (IJF) elnöke elmondta, a magyar dzsúdósok eredményessége és a tavalyi, budapesti Európa-bajnokság sikere egyaránt hozzájárult az olimpiai kvalifikációs esemény létrejöttéhez.

A magyar szövetséget (MJSZ) irányító Tóth László kifejtette:

“Óriási segítséget jelent a 100 millió forintos kormánytámogatás, 2016-ig minden évben lesz Budapesten GP. A hétvégén mintegy háromezer dzsúdózó gyermeket is várunk a nézőtérre.”

Bíró Tamás, az MJSZ nemrég megválasztott szakmai alelnöke elmondta, az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós vállsérülése még nem jött rendbe, ezért kétséges az indulása.

“Az utolsó szót szerdán az orvosi stáb mondja ki, de egyelőre úgy tűnik, hogy Miki nem tudja vállalni a szereplést. A riói selejtezősorozat elején járunk, úgyhogy nem érdemes kockáztatni, ráadásul két olimpiai bajnok is ott lesz a súlycsoportjában” – jelentette ki, hozzátéve: az ötkarikás kvalifikáció májusi rajtja óta a magyarok három érmet gyűjtöttek, s az MJSZ részéről két dobogós hely az elvárás Budapesten.


Ungvári Miklós indulása kérdéses
Fotó: MTI

A GP-hez készült promóciós kisfilm premierje után Marius L. Vizer egy kérdésre válaszolva közölte, idéntől egy súlycsoportoktól független, összesített világranglistát is összeállít az IJF, és az év végén az első három helyezett között százezer dollárt osztanak majd szét. Ami a riói játékok helyszíni előkészületeit illeti, az IJF vezetője elmondta:

“A dzsúdócsarnok 2015 végére készül el, az első tesztversenyre 2016 januárjában kerülhet sor. Minden sportág érintett a munkálatok csúszásában, reméljük, hogy a brazilok a futball-világbajnokság és a választások után rákapcsolnak majd.”

Az öt olimpiai bajnokot felvonultató Budapest GP-n – amelyet világszerte 135 országban közvetít a televízió – a jelenlegi állás szerint 56 ország 470 cselgáncsozója lép tatamira.

A selejtezők szombaton és vasárnap is 9, az éremcsaták pedig 17 órakor kezdődnek a Papp László Sportarénában.

A program és a magyar versenyzők

A program:

szombat:
női 48, 52, 57, 63 kg, férfi 60, 66, 73 kg

vasárnap:
női 70, 78, +78 kg, férfi 81, 90, 100, +100 kg  

A magyar versenyzők:

férfiak:

60 kg: Burján László (Budaörsi SC), Csizovszky Ferenc (KSI SE), Szabó Csaba (Kecskemtéi JC), Bartha Ákos (Miskolci VSC)
66 kg: Zámbori Bence (Honvéd-Kipex), Gorjánácz Zsolt (UTE), Hagyó Gábor (Honvéd-Kipex), Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC)
73 kg: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE), Kiss Norbert (Atomerőmű SE), Herédi Ákos (Budaörsi SC), Urbancsok Tamás (Honvéd-Kipex)
81 kg: Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex), Csoknyai László (Atomerőmű SE), Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE), Köller Milán (Mogyi-Bajai JC)
90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE), Vér Gábor (Honvéd-Kipex), Ohát Zalán (Atomerőmű SE), Kersics Dávid (Pécsi VSK)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Fogasy Gergő (Kecskeméti JC), Ömböli Renátó (Atomerőmű SE)
+100 kg: Bor Barna (Atomerőmű SE), Péntek Zoltán (Leányvár SE)

nők:

48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (Atomerőmű SE), Vasárus Mária (Győri AC)
52 kg: Maros Barbara (KSI SE), Balogh Daniella (Mohácsi TE), Tóth Patrícia (Ippon Judo Tatabánya), Polgár Luca (Atomerőmű SE)
57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex), Szabó Katinka (Varga Cseppek), Keliger Bernadett (Közgép-Ceglédi VSE)
63 kg: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC), Szabó Franciska (Varga Cseppek), Baczkó Bernadett (KSI SE), Polyák Krisztina (Kecskeméti JC)
70 kg: Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya), Hegedűs Dóra (Wadokai JC), Siroki Ibolya (Budaörsi SC), Mohácsi Szandra (Pécsi VSK)
78 kg: Joó Abigél (KSI SE), Czanka Bernadett (Havasi JC), Diviki Barbara (Leányvár SE)
+78 kg: Bodó Bernadett (Pécsi KSE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik