Sport

Hopp – ez parádé!

Az orosz Szergej Kucserjanu 5,60 méteres teljesítménnyel nyerte a pénteken rendezett X. Hopp-Parádé legnagyobb érdeklődéssel várt számát, a férfi rúdugrást.

A tavalyi, moszkvai világbajnokságon nyolcadik Kucserjanu a fedett pályán vb-hatodik cseh Michal Balnert (5,50 m), illetve a 2011-es vb-n ezüstérmes kubai Lazaro Borgest (5,30 m) utasította maga mögé a külföldi atlétákat és a magyar élmezőny tagjait egyaránt felvonultató versenyen. Balner 5,66 méteren, Kucserjanu pedig 5,71 méteren tett kísérletet az 5,65 méteres versenycsúcs megdöntésére, ám egyikük sem tudta túlszárnyalni az orosz Makszim Mazurik által 2010-ben, Békéscsabán felállított rekordot.

A legjobb magyar versenyző az 5,00 méteres eredménnyel záró Szabó Dezső volt, aki ezzel beállította a verseny hazai csúcsát, melyet ő és Szörényi Zoltán együtt tart.

“Nem volt szerencsém az 5,20-as magasságnál. Az eredménnyel nem vagyok elégedett, de az idei fejlődésemmel igen, a cél az augusztusi, zürichi Európa-bajnokság” – mondta Szabó Dezső az MTI-nek.

Megdőlt viszont a női távolugrás magyar versenycsúcsa: a nyolc hazai ugró szoros küzdelmet vívott, az élen azonos eredmény alakult ki, végül jobb második ugrásának köszönhetően Berecz Bernadett megelőzte a hozzá hasonlóan 6,38 méteres eredménnyel záró Schmelcz Fannyt. A harmadik helyen Czuth Réka végzett 5,92-vel. A korábbi hazai versenyrekord 6,17 méter volt.

A férfi távolugrók versenyében Bánhidi Bence diadalmaskodott 7,64 méteres ugrásával, a második helyet Virovecz István (7,56 m) szerezte meg, míg harmadik helyen Galambos Tibor (7,30 m) zárt. A két távolugró szám egyben válogatónak is számított a jövő heti, tallinni csapat Európa-bajnokságra.

A verseny sztárvendége az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz rúdugró, Makszim Taraszov volt. A 43 esztendős, korábban Magyarországon edzőként dolgozó klasszis visszaemlékezett az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon aratott győzelmére, illetve felidézte az 1998-as budapesti, Európa-bajnoki diadalát:
“Fantasztikus volt a hangulat, nagy segítséget nyújtott ez a győzelem kiharcolásában” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik