Sport
Rudolf Dombi (R) and Roland Kokeny of Hungary react after finishing first in the men's kayak double (K2) 1000m final at Eton Dorney near London on August 8, 2012, at the London 2012 Olympics Games .       AFP PHOTO / DARREN WHITESIDE/POOL

Itt az igazság a Dombi-Kökény ügyben

Sport24
Sport24

2014. 06. 12. 13:07

A K2 1000 méteren Londonban olimpiai bajnoki címet szerző páros kurta-furcsa körülmények közt ment szét a napokban. Kökény Roland feltárja a valós okokat.

Korábban a témában:

Kökény Roland 39. életévét tapossa. Első Európa-bajnoki aranyát még a század elején szerezte 2002-ben, ezt überelte 2005-ben, és 2006-ban is egy-egy világbajnoki, majd koronázta meg 2012-ben az olimpiai első hellyel. Utóbbit Dombi Rudolffal párosban, 1000 méteren.

Generációs különbség ide vagy oda – 11 év van köztük – látszólag hatalmas volt a két versenyző közt az egyetértés, mígnem Kökény a napokban az újságból értesül arról, párja mással képzeli el a jövőt. Döbbenet, mindezt nem is Dombi, hanem annak edzője a sajtón keresztül közölte – megváltoztathatatlanul.

Szilárdi Katalin edzőnő ilyenekkel érvelt, “a páros edzéseket csak a teljes edzésmunkával összefüggésben értelmes dolog tervezni”, meg hogy “nekem már akkor is jövőre kellett koncentrálnom, ebben a sportágban pedig a negyedik helyek nem megfelelőek”. Utóbbi mondatával alighanem Kökény korára és potenciális jövőjére utalhatott. Akárhogy is, Dombi másik párjával sem jutott ki az Eb-re.

Mindeközben a 20 éves felnőtt pályafutása alatt különböző partnerekkel dolgozó sportoló két napig rettentő rosszul aludt, majd a dac úrrá lett a történteken. Új társat talált at U-23-as világbajnok Hufnágel Tibor személyében.

Első edzésükön beszálltak épp abba a vadonatúj hajóba, amelyikkel a hétvégi válogatón még Dombival feladták az Európa-bajnoki válogatót.

Szilárdi Katalin (szilárdi katalin)

Szilárdi Katalin úgy gondolja, Kökényben már nincs több
Forrás: facebook

Mit ad isten, a 23 éves új társa első evezésnél megállapította, irányíthatatlan a hajó. A Sport24 kérdésére maga Kökény Roland magyarázta el az okokat.

„Beültünk a hajóba és a Hufi egyből panaszkodott a kormányra, hogy nem lehet egyenesben tartanai a hajót, folyamatosan kormányozni kell. Belülről is úgy éreztük, és Kiss István edzőnknek is az volt a meglátása, hogy előrébb kell ülnünk a hajóban, mert nem megfelelően fut alattunk. Amikor ezeket a beállításokat elvégeztük, akkor tudatosodott bennem, Dombival az elbukott Eb-válogatón olyan hajóban versenyeztünk, amellyel edzésre sem szabadott volna kimenni. Tudom miről beszélek. Annak idején Rudival mi már megtapasztaltuk, milyen, amikor a hajó nincs rendesen beállítva… Volt olyan edzés, amikor egy-egy vadiúj, addig még nem tesztelt, nem beállított hajót próbáltunk ki, hogy az első csapások után visszafordultunk. Az embernek ilyenkor olyan érzése van, mintha a másik nem húzna. Igazából ez történt az Eb-válogatón is, csak éles helyzetben. Hogy ez megtörténhetett, hibás mindenki, én is, Rudi is, és egykori párosedzünk Szilárdi Kati is. Mert ezt észre kellett volna vennünk, csak mivel a hajóban nem volt meg úgy az összhang közöttünk, mint egykor, mi is egymásban kerestük a hibát, és fel sem merült, hogy a hajó lehet a ludas – épp mint régen” – magyarázta olimpiai bajnokunk.

Arra a felvetésre, hogy mit gondol, 41 évesen célként lebeghet-e számára a riói olimpia Kökény csak annyit mondott, feléledt benne a csak azért is érzés, ami a pályafutása alatt milliószor átsegítette már a nehéz helyzeteken. “Az idei éven nem látok túl. De azt tudom, amíg hamarabb érek le az edzésekre és később megyek el onnan, mint a fiatalok, ráadásul nem érzem, hogy elmaradnék mögöttük, addig csinálom. A rövid távú cél “Hufival” a világbajnoki szereplés, a többit pedig meglátjuk. Remélem lesz meglepetés!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.