Sport

Gyurta edzője egyedül maradt könyvének bemutatóján

A meghívott vendégek közül senki sem volt ott a belvárosi sportkocsmában, ezt leginkább Széles Sándor könyvének kiadója sérelmezte.

Sértődöttségi minishow-t mutatott be Galambos Ádám, az Ulpius-ház kommunikációs vezetője a A halálraítélt című könyv sajtóbemutatóján. Nem értette, hogy a meghívottak miért maradtak távol. Postázták az invitálást többek között Gyárfás Tamásnak, Szabó Joe-nak, Zubor Attilának, Czene Attilának vagy épp Széles jó barátjának, az öttusázó Balczó Andrásnak.

Az úszószövetség elnöke, a Szélest a tavalyi barcelonai világbajnokságról egészségügyi állapota miatt hazaküldő Gyárfás Tamás szinte postafordultával válaszolt elektronikus levelében, hogy az időpont nem lesz megfelelő számára.

A többiekről Széles beszélt, elmondta, legkedvesebb és legeredményesebb tanítványa, Gyurta Dániel és testvére, Gergely éppen Rómában készül a helyi versenyre, Darnyi Tamás nincs is Magyarországon, Szabó Joe pedig olyan nehéz anyagi helyzetben van, hogy alkalmi fuvarozásokból él, és mivel nem akarja elveszíteni ezt az állását, inkább a munkát választotta.


Fotók: Neményi Márton

Hogy Balczó nem volt ott, azon az lepődik meg, aki nem ismeri, tudniillik ő a legritkább esetben mutatkozik vagy nyilatkozik meg, bármiről is legyen szó.

A különös az volt, hogy a könyv szerkesztője (írója), Amler Zoltán sem volt ott a bemutatón, pontosabban nagyjából 40 perccel a kezdés időpontja után jelezték („úton van”). Hogy végül megérkezett-e, nem tudjuk, mi eljöttünk a hivatalos bemutatót követően, azzal a kis kérdőjellel a zsebünkben: vajon miért nem kerestek egy olyan időpontot az érintettek, amikor Széles életének főszereplői „itthon vannak”, és mondjuk ráérnek.

Ez persze félig-meddig egy költői felvetés a részünkről, mégis ki gondolta volna komolyan, hogy az alkoholproblémái miatt a sportági vezetőkkel összekülönböző Széles Sándor könyvének bemutatóján Gyárfás megjelenik… Vagy bárki az uszodából.

A kiadó ugyanis így promotálta a könyvet előzőleg: „Itt a nyár, itt a strandszezon! Szepesi Nikolett megdöbbentő vallomása után idén a magyar úszósport egyik legsikeresebb szakembere, az olimpiai- és világbajnokokat nevelő Széles Sándor beszél kendőzetlen őszinteséggel a szakág sötét oldaláról, és arról, hogyan jutott el a hírhedt Széchy Tamás mellől egészen a világhírig.”

No meg ott az alcím: Elhallgatott titkokat árul el az úszóbajnokok edzője.

Ezt a könyvet botránykönyvnek szánták, így talán érthető az érintettek óvatossága. (Több sportoló és szervezet is érdeklődött előzőleg a kiadónál, mi szerepel a könyvben.)

Így az Ulpius be kellett, hogy érje egy szem Szepesi Nikivel, a kiadó aranytojást tojó tyúkjával. Ő ugyanis ott volt, és lubickolt a vele kedélyesen fotózkodó negyvenes-ötvenes újságírók között. (Később megjelent Buzsáky Ákos, őt nem tudjuk a történetben hová helyezni.)

Volt egyébként már távolmaradó korábban is az Ulpius egyik bemutatóján: Détári Lajos hagyta ki saját önéletrajzi kötetének premierjét…

Széles Sándor egy meg nem értett zseni, egy fantasztikus edző, ez nem kérdés, de talán jobb, hogy nem nyilvános viták mentén mutatták be az irományt. Persze, az lett volna csak az igazi reklám a kiadónak.

Ami a könyvet illeti: belelapozva nem tűnik vérszagúnak, el fogjuk olvasni, és hamarosan eláruljuk, mi van benne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik