Sport

Klein Dávidnak négy óra hiányzott a csúcsig

Nem sikerült a Mount Everest csúcsára érnie oxigénpalack nélkül a magyar hegymászónak, ettől függetlenül elégedettek vele azok, akik a kaland mellé álltak és kísérték útját.

„Vegyes érzelmekkel tekintek vissza az expedícióra. Van egy olyan oldala, aminek köszönhetően elmondhatom, a 8700 méteres magasság egyéni rekord, az idei legmagasabb pont a palack nélküli hegymászók körében, és egy fantasztikus élmény. Ugyanakkor bennem van a hiányérzet, ez egy befejezetlen expedíció” – mondta Klein Dávid, aki a Spar Mount Everest Expedíció zárásaként beszélt a sajtó munkatársai előtt, szerdán délután.

64 nap után tért haza a magyar mászó, akit a Spar támogatott az expedíció során. A cég ügyvezető igazgatója, Saltzer Kornél egyáltalán nem csalódott, szerinte szenzációs teljesítményt hajtott végre Klein, ráadásul példát mutatott, és névadó kezdeményezésként közösen végeztek természetismereti munkát. Merthogy nagyon jól futott a Hegymánia album, 400 ezret adtak el belőle a cég üzleteiben, 23 millió matricát ragasztottak a gyerekek – megismerve ezzel a magashegységek élővilágát.

Klein Dávid hosszasan sorolta élményeit, elmondta, hogyan zajlott az expedíció. Utalt a több halálos áldozatot követelő lavinára, amely éppen akkor történt a Mount Everest déli oldalában, amikor vívódott, délen vagy északon induljon el. Ezután már nem is volt ez kérdés.


Klein Dávid egyéni rekordot döntött

Az expedíció közepén három napot pihentek volna, de olyanok voltak az időjárási körülmények, hogy két hétig húzódott ez az időszak, ez nem jött jól, például az állóképessége és közérzete szempontjából.

A csúcstámadásban egy 42 éves nepáli mászó, Ang Mingma segítette, együtt haladtak a cél felé. Ő egyébként palackkal együtt haladt. 8700 méternél azonban döntéshelyzetbe kerültek (a nepáli már korábban visszafordulást javasolt). Akkor Dávid úgy érezte, túl lassan haladt, ráadásul társa palackjai közül csak egy működött. A tempó miatt úgy számoltak, nem lenne elegendő a további 148 méterre (ez persze a valóságban nem 148 métert jelent).

Dávid egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem lehet megállapítani, mennyi hiányzott még neki, de úgy saccolja, nagyjából 4-5 óra kellett volna még a csúcs meghódításához.

A rendkívül élvezetes, képes beszámoló alatt Klein Dávid olyan fotókat is felvillantott, amelyen az látszik, hogy holttestek mellett halad. 8300 méternél hegymászókkal is találkozott, akik Dávidnak szólították. Megismerték tehát a magyar mászót (rutinos sportemberről van szó, aki ismeri a nemzetközi “mezőnyt”), ő viszont nem tudta hova tenni őket, ugyanis ők palackkal másztak, az arcuk nem látszott.

Klein a sikertelenség ellenére fantasztikus élménynek tartja az expedíciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik