Sport

Egy lépéssel közelebb a vb-hez a kéziválogatott

A magyar férfikézilabda-válogatott világbajnoki selejtezőn25-22-re legyőzte Szlovéniát. Folytatás egy hét múlva.

Nemzeti csapatunk számára komoly téttel bír ez a párharc, hiszen ahogy azt Mocsai Lajos is elmondta, az év legfontosabb két meccse következik, mivel a vb-indulási jogon túl az olimpiai kvalifikáció miatt is fontos a siker, hiszen a világbajnokságon sokkal könnyebb ötkarikás részvételi jogot szerezni, mint majd az Európa-bajnokságon.

Éppen ezért rögtön a kezdés után neki is estünk a szlovénoknak, ennek pedig az lett az eredménye, hogy gyorsan megléptünk 3-0-ra, majd ezt a különbséget sokáig sikerült tartani.

Fotó: MTI

A vendégek azonban magukra találtak, nálunk pedig nem várt sérülések és hibák jelentkeztek, így a játékrész végére már egyenlíteni is tudott a szlovén csapat, de a szünetre azért egygólos előnnyel mentünk (16-15).

A folytatásban viszont még mindig ők diktáltak jobb tempót, mi pedig percekig nem lőttünk gólt. Amikor ez a sorozat megszakadt, akkor viszont termeltünk rendesen, és előbb plusz négyre, majd plusz ötre is nőtt a különbség.

A hajrában még magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak a felek, és amikor már zsebben volt a találkozó, a gólarány vált sokkal fontossabbá. Végül 25-22-re nyertünk, vagyis plusz háromról várhatjuk a visszavágót.

Eredmény – világbajnoki selejtező, 1. mérkőzés

Magyarország – Szlovénia 25-22 (16-15)

2. FÉLDIŐ

56-60. PERC: Schuch Timuzsint megint kiállították, Skube távoli löketét Mikler a kapufára tolta. Gajic a szélről lőtt gólt, már csak hárommal megyünk, de ennyi perc is van még hátra. GÓÓÓÓL, Harsányi nagyszerű összjáték után talált be, 25-21! Az utolsó percbe léptünk, Bezjak belőtte, 25-22. A meccs már megvan, ez tény, de a gólarány is fontos. Ez a vége, hárommal vertük Szlovéniát.

51-55. PERC: Hetest fújtak a szlovénoknak. A kapuban Tatai, de Gajic így is bedobta a labdát (24-20). Iváncsik ziccert hibázott. Felborult a pálya, Mikler bravúrt bravúrra halmoz, elöl viszont nem vagyunk túl hatékonyak. Még a bírók is átmentek nézőbe, olyan pörgős a meccs.

46-50. PERC: Eladták a labdát a szlovénok, mi viszont nem tudtuk növelni az előnyünket. Sok a hiba, vagy ha úgy vesszük, jól teljesítenek a védelmek. Huhú, Iváncsik milyen labdát kapott, majd félfordulatból bombázott, öttel megyünk (24-19).

41-45. PERC: Császár egy gyors bedobás után pattintott a hálóba (21-18). Nagyon megráztuk magunkat, gyorsan lőttünk kettőt, a szlovénok viszont csak egyet, így először vezetünk néggyel a meccsen. Mikler bámulatos védést mutatott be! Nagyon nagy napja van a kapusunknak.

36-40. PERC: Páros kiállítás. Skube így is gól dobott, tőle tartottunk leginkább, ma mégis ez az első találata. Magyar gól után kiegészült mindkét csapat (20-17). Ziccereket rontottunk, Bezjak viszont nem hibázott.

31-35. PERC: Emberelőnybe kerültünk azonnal a kezdés után, majd Harsányi hetese ismét a hálóban landolt (17-15). Lékai eladta a labdát, Gajic pedig kihasználta az adódó lehetőséget. A szlovénok megint elvették a labdát, de gól nem lett belőle, ellenben Zubai könyörtelen volt, így 18-16-ra megyünk. Putics Barna! Ezaz, megint három a különbség!

Hamarosan következik a második félidő!

1. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Ancsint kiállították, Gajic pedig bebombázta a hetest (12-12). Zvizej egyedül vihette kapura, fordítottak a szlovénok. Vadkerti szerencsére gyorsan egalizált (13-13). Kiállítás és hetessel jöttünk, Harsányi megint (14-13). Gyors gólok itt is, ott is, majd Ilyés az utolsó másodpercekben eredményes, 16-15-el ér véget az első játékrész.

21-25. PERC: Gyors szlovén gólok, hármat is lőttek, miközben mi csak egyet, így gyorsan 10-9-re módosult az állás. Mocsai mester időt is kért. Bombac lövése beakadt, egyenlítettek a vendégek, 10-10. Lékai Máté első találata bent van, de Natek azonnal válaszolt, majd Ilyés megint eredményes (12-11).

16-20. PERC: Megint Gajic, nem tudjuk tartani. Nálunk sok a kihagyott ziccer. Ilyés szerencsére átmentette a szegedi formáját a válogatottba is (9-6). Ilyést kiállították, ennek ellenére labdát csentünk, Harsányi pedig könyörtelen volt. Natek lőtte a szlovénok hetedik gólját. Gulyás Péter ujját össze kellett varrni, ma már nem játszik, most pedig a másik jobb szélsőnk, Harsányi sérült meg.

11-15. PERC: Schuchot állították ki két percre, ezt ki is használták, Gajic ugyanis a sarokból vágta a kapuba a labdát. Kiegészültünk, így már könnyebb lesz gólt lőni. Zvizej talált be, majd Nagy László, de Iváncsik szinte azonnal visszaállította a háromgólos különbséget. (8-5).

6-10. PERC: Nagy László kapott sárga lapot, a szlovénok pedig hetest. Gajic be is dobta (3-1). A másik oldalon Harsányi is értékesített egy büntetőt, a különbség visszaállt (4-1). A szlovénok akcióból is betaláltak, kétszer, majd megint Harsányi villant hetesből, azt követően pedig letámadásból (6-3).

1-5. PERC: Négy évvel ezelőtt sikerült legyőznünk a szlovénokat, most ismét megpróbálhatjuk. El is kezdtük a meccset, mi pirosban, ők fehérben. Zubai lőtte az első magyar gólt! Hihetetlen, Mikler három elképesztő védést mutatott be, majd Zubai megint bevágott egyet, labdaszerzés után pedig Iváncsik Gergő lőtt a hálóba. 3-0-val nyitunk!

A csapatok már a pályán, hamarosan következik az “év meccse”, hiszen ha nem nyerjük meg ezt a párharcot, nem csak a vb-ről maradhatunk le, hanem az olimpiai indulás is elúszhat.

Előzetes: Mocsai Lajos elmondta: a vb-re való kijutás 70-80 százalékban befolyásolja a további, olimpiáig vezető utat, éppen ezért nagyon fontos, hogy a csapat sikerrel vegye a selejtezőt, és ott legyen a 2015-ös katari vb-n.

Nagy László hozzátette “Biztos vagyok benne, hogy mentálisan és fizikálisan is százszázalékos állapotban leszünk vasárnapra. Jó teljesítmény kell, hogy a szlovénokon túljussunk.”

Vetési Iván, az MKSZ elnöke jelezte: egyértelmű az elvárás, ki kell jutni a vb-re. 
“Nem kaptunk könnyű ellenfelet. A párharc azért bír különös jelentőséggel, mert nem a közeli jövőt, hanem a válogatott helyét középtávon határozza meg” – mondta Vetési. 

A két csapat eddig 22-szer találkozott, tízszer a magyarok, 11-szer a szlovénok nyertek, és volt egy döntetlen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik