Sport

Kiss Gergely egy hetet Sri Lankán oktat

Egy korábbi kuvaiti szereplés hozta az egzotikus lehetőséget a háromszoros olimpiai bajnok számára.

A RacioNet-Honvéd balkezes klasszisa pazar pályafutása derekán már többször is összekötötte a kellemest a hasznossal: azaz nyaranta bevállalt egy-két olyan kirándulást, amely a szakmai kihívás mellett pihenéssel, új barátokkal és a világ minél szélesebb megismerésével is együtt járt.

Edzést tartott Írországban, játszott Máltán és Kuvaitban is. Ott épp tavaly, egy helyi csapat tagjaként az Ázsiai Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Akkor még nem sejtette, hogy ez a vállalás újabb kalandokat hozhat számára.


Kevésbé a vízben, inkább a parton lesz dolga
Fotó: MTI

„A Kazma csapatában játszottam egészen pontosan. Az egyik meccs után felültem a lelátóra, és onnan néztem a következőt. Leültek mellém Sri Lanka-i vízilabdázók, vezetők, a Navy nevű klub részéről. Fotót kértek, elkezdtek kérdezgetni, kérték, hogy állítsak össze nekik edzéstervet. Mondtam, hogy ez így hirtelen azért nem fog összejönni. De kitartóak voltak, pár héttel később kaptam egy e-mailt. Elmondták, eldönthetem, mikor megyek, ők meghívnak két hétre, a családommal együtt, minden költséget állnak” – vázolja fel az utazás előzményét Kiss Gergely.

Amit tudni kell: a Navy csapata a helyi tengerészgyalogosok együttese, persze nem minden pólós katona, de azért akadhat köztük (az edző egy tiszt egyébiránt). Az erőviszonyokról csak annyit: ezt a csapatot Gergő kuvaiti társaival húsz góllal verte tavaly, lesz mit tanítani nekik. De nagyon lelkesek a helyiek, akik fejlesztenék a vízilabdát, egy magyar edző már dolgozik kint az ügyön.

„Összeállítottam a hétnapos edzésprogramot, délelőttönként a fizikai felkészítés és az egyéni képzésen lesz a hangsúly, délután inkább a taktikán, a csapatmunkán. A helyi játékosok nagyon alacsonyak, a testfelépítésük sajátos, ezt majd figyelembe kell vennem. Elképzelhető, hogy női játékosoknak is kell edzést tartanom. Mindenesetre szinte zavarba ejtő az érdeklődés, minden televízió exkluzív interjút akart, ezért külön sajtókonferenciát rendeznek majd az érkezésem után, két tévés műsorba is meghívtak, minden bizonnyal az államelnökkel, a fiával és helyi vezetőkkel is találkozom” – tette hozzá Gergő.

Nem véletlen ez, hiszen még egyetlen háromszoros olimpiai bajnok sportoló sem járt Sri Lankán.

Az egy hét szakmázás után jöhet az egy hét pihenés, Kiss Gergelynek és családjának például már leszerveztek egy kirándulást egy elefántrezervátumba, és számos egzotikus program vár rájuk. Két dolog miatt tartanak az úttól: egyrészt a monszun időszak kellős közepére érnek oda, másrészt mind Gergő, mind felesége, a korábbi vízilabdázó, Valkai Anna balkezesek, ott viszont tiszteletlenség a bal kéz használata.

„Ezt is meg kell tanulnunk” – mondták egészséges izgalommal az utazás előtt nem sokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik