Sport

Veszélyben az orosz úszósport

Komoly slamasztikába is keveredhet az oroszok, ugyanis a gyakori doppingeseteik okán a szabályok értelmében akár ki is zárhatják versenyzőiket a nemzetközi viadalokról. Mi azért kételkedünk ebben.

Julia Jefimova, az oroszok első számú női úszójának májusi eltiltását követően Vitalij Mutko sportminiszter hívta fel az ország figyelmét a lehetséges kizárásra. Amennyiben a vizes sportok világszövetsége (FINA) felfüggeszti az ország tagságát, úgy a 2015-ös kazanyi vizes világbajnokságot sem rendezheti meg Oroszország – olvasható a mob.hu oldalon.

A FINA által közölt szabályzat kimondja, hogy ha bármely tagország vizes sportágában egy év alatt négy doppingesetet is produkálnak a versenyzők, úgy az államot két éves eltiltással sújtják.

Még egy-két eset, és jön is a felfüggesztés” – jelentette ki Mutko, s hozzátette, az úszók mellett több sportág szövetsége is veszélyben kerülhet doppingbotrányai miatt. A mellúszásban világcsúcstartó világ – és Európa-bajnok Jefimova májusban 16 hónapos eltiltást kapott tiltott szteroidok használatáért, míg további két férfiúszó ügye kapcsán a döntés várat magára. Szergej Markov izomnövelő szer használata miatt, Vitalij Melnyikov pedig EPO-val (fehérje eredetű hormonnal) bukott meg a vizsgálatokon.

A FINA ügyvezető igazgatója Cornel Marculescu nem tért ki az esetekre, az üggyel kapcsolatban azonban kijelentette, hogy a jelenlegi helyzet alapján nincs veszélyben a kazanyi vb-rendezés, illetve nem fenyegeti kizárás az orosz úszósportot sem: „Teljesen meg vagyok győződve arról, ahogy a FINA is, hogy Oroszország képes otthont adni a világbajnokságnak” – jelentette ki a román sportvezető.

Mi a magunk részéről csodálkoznánk, ha egy ekkora sporthatalmat négy doppingesetecske miatt kizárna a világszövetség. Teljesen más lenne a “leányzó fekvése”, ha mondjuk, ha négy Burkina Faso-i úszóról lenne szó…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik