Sport

Kolumbiai szakaszsiker a királyetapon

A kolumbiai Nairo Quintana nyerte a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny keddi, 16. szakaszát, és olyan különbséggel előzte meg nagy riválisait a királyetapon, hogy összetettben is az élre állt.

A Ponte di Legno és Val Martello/Martelltal közötti 139 km-es szakasz útvonalában több mint 60 km emelkedő szerepelt, ráadásul a körülmények sem voltak ideálisak, ugyanis az első két legendás kaptatón, a 2618 méter magas Passo di Gaviára és az idei kiírás legmagasabb pontjára, a 2758 méteres Passo di Stelvióra több méteres hófalak között, havazás közepette kellett feltekernie a mezőnynek.

A második hegyre még együtt ért fel valamennyi esélyes, azonban a lejtőn a tavalyi Tour de France-on második Quintana meglógott néhány társával együtt, köztük a 2012-es Girót megnyerő Ryder Hesjedallal és a hegyekben szintén remeklő francia Pierre Rollanddal.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A 2059 méter magasan lévő célba vezető utolsó emelkedőt nagyjából másfél perces előnnyel kezdte meg az élboly, amely hamar háromfősre fogyatkozott, miközben az összetettben éllovasnak járó rózsaszín trikót viselő Rigoberto Urán csoportja egyre nagyobb hátrányba került. Quintana aztán újabb és újabb ritmusváltásokkal lerázta Rollandot, madj közvetlenül a cél előtt Hesjedalt is. Honfitársa, Urán pedig végül több mint négyperces hátránnyal ért célba hozzá képest, a 2011-es Touron győztes ausztrál Cadel Evans pedig közel öt perccel maradt el tőle.

Összetettben így Quintana nemcsak átvette a vezetést, hanem jelentős, 1:41 perces előnyre tett szert Uránnal szemben, míg Evans hátránya már 3:21 perc, azaz tulajdonképpen “kétszemélyessé” vált az elsőségért folytatott harc.

Eredmény – Giro d’Italia, 16. szakasz, 139 km, hegyi befutó

1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 4:42:35 óra
2. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) 8 mp hátrány
3. Pierre Rolland (francia, Europcar) 1:13 perc h.
…9. Rigoberto Urán (kolumbiai, Omega Pharma – Quick-Step) 4:11 p h.
10. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 4:48 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Quintana 68:11:44 óra
2. Urán 1:41 perc hátrány
3. Evans 3:21 perc h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik