Sport

Fél nap alatt hat magyar kajakos érem

A magyar csapat három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyert a vasárnap délelőtti döntőkben Szegeden, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség világkupa-sorozatának idei harmadik, egyben utolsó versenyén.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű női kajaknégyes 500 méteren, a kajakos Dudás Miklós és a kenus Lakatos Zsanett pedig 200 méteren lett első. Az ezüstérmet is a legrövidebb távon szerezte a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó, míg Khaut Kristóf 500 méteren, Balla Virág pedig 200 méteren zárt harmadikként a kenusoknál.

Az első döntőben, férfi K-1 500 méteren nem volt magyar hajó, a következő számban, női K-4 500 méteren azonban a Szabó, Kozák, Kárász, Vad összetételű új kajaknégyes abszolút favoritnak számított. A többezres közönség nem is csalódott, a hazai egység magabiztosan győzött a németek előtt.

A délelőtt utolsó 500 méteres fináléjában, C-1-ben ezúttal meglepetésre nem a szegedi kedvenc Vajda Attila szállította az érmet, hanem a fiatal Khaut, aki egy harmadik hellyel lepte meg magát pénteki 19. születésnapja után.

Kozák Danuta
Fotó: MTI

A 200 méteres finálék nagy magyar sikerrel indultak, a férfi kajak egyesek versenyét ugyanis az olimpiai hatodik Dudás nyerte parádés teljesítménnyel, a szám másik hazai indulója, az ifjúsági olimpiai aranyérmes Tótka Sándor hetedik lett. A kenusoknál egyesben a milánói vk-n harmadik Lantos Ádám ezúttal nem fért fel a dobogóra, ötödik lett, de később Nagy Péterrel párosban vigasztalódott: másodikak lettek a vb-címvédő németek mögött. Utóbbi számban Khaut és Hajdu Jonatán duója hetedikként ért a célba, míg a férfi kajakosok hasonló távú versenyében Molnár Péter és Bán Kristóf nyolcadik lett.

A nők 200 méteres döntőiben két érem jutott a magyaroknak, mindkettő a kenu egyesek hat hajót felvonultató fináléjában, ahol a vb-bronzérmes Lakatos magabiztos győzelmet aratott, Balla pedig kellemes meglepetést okozva befutott a harmadik helyre. Kajakban Vad Ninetta egyesben éppen lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, párosban a Hagymási testvérek, Anita és Réka kilencedikként zártak. 

A szombati döntőkben három arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyarok, akik így már 14 éremnél és hat elsőségnél járnak a szegedi versenyen. A vasárnapi zárónapon még hat döntőt (három-három 500 és 5000 méterest) rendeznek a Maty-éri pályán zajló vk-viadalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik